2021-10-09
上星期同朋友相聚,選擇左旺角呢個中心地帶為落腳點。朗豪坊有間好受歡迎既餐廳叫「天吉屋」,自開業以黎反應非常熱烈,深受食客既愛戴,所以我決定帶朋友去朝聖。我同朋友大約 7 點15分到達餐廳,發現人龍排到去遙遠既店外,冇諗過開業兩年後仲係咁多人黎捧場。我地見到店內牆上掛左多張獎狀,展示「天吉屋」連續7年榮獲日本丼聯盟天丼金賞獎,係有品質保證既天婦羅食店🍤。餐牌由以前一頁既單張改為一本多頁嘅小冊,囊括左各款精緻嘅天婦羅丼飯。除左介紹每一個套餐既食材之外,仲有埋精美既插圖添,等食客可以仔細參詳👍🏼我同朋友分別揀左招牌「天吉丼」同埋「天幕御膳」。我地都滿心期待食物到來,希望可以品嚐到美食佳餚。😋食物黎到之前,我地可以先茗茶同埋食椰菜沙律。「天吉屋」提供嘅係牛蒡茶,牛蒡既營養價值高,可以排毒、防癌同埋降低膽固醇。高質既牛蒡茶味道濃郁甘醇,飲後口有回甘同埋淡淡嘅餘香。除左牛蒡茶之外,嗰一大碗前菜係日本直送到港嘅椰菜🥗 可以自行加入香濃嘅柚子醋,酸度適中,帶點鹹味,令人開胃 😋 天吉丼 $118呢碗係朋友點既天吉丼,呢款有齊海紅鯛、黑虎蝦、四季豆、茄子、魷魚、炸紫菜、南瓜🎃同溫泉蛋等,淨係睇佢既賣相,
天吉丼 $118
呢碗係朋友點既天吉丼,呢款有齊海紅鯛、黑虎蝦、四季豆、茄子、魷魚、炸紫菜、南瓜🎃同溫泉蛋等,淨係睇佢既賣相,已經令人垂涎三尺!整體而言,啲炸物皮薄餡靚,食完都唔覺得好油膩。
「天吉丼」有一個特別之處,就係廚師用左雙蝦炸法,將兩隻黑虎蝦合拼炸成蝦天婦羅,更加突顯鮮蝦彈牙既口感 🍤👍🏼
其他炸物例如茄子🍆、南瓜🎃同炸紫菜都好出色,色香味俱全 👍🏻🍤
「天吉丼」仲有好正既溫泉蛋,溫泉蛋係採用適合生食既日本雞蛋🥚佢外面煎到金黃色,但入面依然係液態流心。
天幕御膳 $148
好快就上埋我點既「天幕御膳」。店員同我地細心介紹左三種品嚐「天幕御膳」既食法。第一種就係將炸物蘸上清爽蘿蔔泥醬汁;第二種係將炸物蓋上米飯,再澆上特製既鹹甜天婦羅醬汁;而第三種食法就係「天茶泡飯」,食客可以灑上紫菜同Wasabi,再加入茶湯,製成茶泡飯。
我地最中意佢地特製既鹹甜天婦羅醬汁,係我地三種方法中最中意既一種~ 😋由於天婦羅嘅份量十足,所以我同朋友encore 左一次木桶飯,慢慢細味每一種天婦羅嘅風味。🍤
「天幕御膳」嘅天婦羅有什錦炸物(洋蔥和魷魚)、黑虎蝦、軟殼蟹、海紅鯛配紫蘇葉、茄子、四季豆、南瓜、炸紫菜。每一款都好出色,個人最中意黑虎雙蝦同埋海紅鯛配紫蘇葉,鮮味十足又脆卜卜,食材選料一流。😋
總括而言,我地覺得價錢合理,因為野食既份量真係好多,而且過左幾年依然冇加過價,係香港少有既高質日本餐廳🇯🇵,所以好想推介俾大家,希望得閒再黎品嚐其他菜式~😇