2016-04-15
好耐冇食泰國野,經朋友介紹話依間水準唔錯,所以一於試下。餐廳環境幾舒服,地方寛闊,仲有由泰國運黎嘅皇椅。Tom Yum Cooler ($78)非常有趣嘅cocktail,以冬陰公做base,一飲啲辣味已經湧上黎,好似飲緊辣椒油,但過咗又覺得唔係咁差,都幾refreshing同好特別。香炸雞翼釀魷魚滑 ($98/3件)超大隻雞翼吖,成隻手掌咁大!外皮炸得酥脆香口,入面釀咗鮮味彈牙嘅魷魚滑,再點啲甜酸醬食真係好正。豬頸肉粉絲煲 ($148)重量級粉絲煲,滿滿嘅粉絲上鋪滿豬頸肉,應該有成20塊咁多!粉絲爽口彈牙,煙煙韌韌,索到汁得黎又唔會好濕好腍,太好食喇!蘇梅火辣海龍 ($388)依道係餐廳得獎菜式,當然唔少野啦。四隻蝦都大過手掌,啖啖肉,肉質彈牙鮮味,配埋一大堆香口嘅配料,例如花生、乾蒜、紫蘇葉等,非常惹味。芭提雅蟹逅 (時價 約$500-600)再一道得獎菜式,隻蟹大唔再講,仲要係蟹膏爆棚!成個蟹蓋都係膏,多到可以六個人分。個汁都超正,椰漿夠香,但唔會蓋過蟹嘅鮮味,用黎撈飯真係可以食兩大碗!
餐廳環境幾舒服,地方寛闊,仲有由泰國運黎嘅皇椅。 Tom Yum Cooler ($78)
非常有趣嘅cocktail,以冬陰公做base,一飲啲辣味已經湧上黎,好似飲緊辣椒油,但過咗又覺得唔係咁差,都幾refreshing同好特別。 香 炸雞翼釀魷魚滑 ($98/3件)