呢排想食得清淡D,唔想咁大魚大肉,於是上網搵到呢間幾特別既日式小店,走日本家庭式路線。知道餐廳由日本人開,所以應該唔會差得去邊。上網得知餐廳其中一樣gimmick野係「15種一日野菜」,岩哂想食得清淡D既我,所以就揀呢間食晚餐。餐廳唔算大,大概坐到30-40人,當晚係星期日,去到已經9點鐘,依然坐滿咁滯,足見餐廳人氣!一入到去,成間餐廳都充滿燒汁既味道,超香呀~Menu設計簡單,成本都係手寫,好有人情味架呢~封面寫住無味精,無食物添加劑,醬汁都係自家製,令客人食得安心!餐牌主食主要有飯定食同稻庭烏冬。定食menu都幾人性化,某D菜式可以轉素食、無麩質,甚至配合信佛人士可轉禁五葷,非常貼心。我叫左「15種一日野菜燒汁定食」,呢道菜既擺碟我會形容係日式碟頭飯沙津菜、白飯、野菜共冶一爐,另上一碗湯。白飯用珍珠米。至於碗湯,當我以為一定又係麵豉湯啦,錯啦,係一碗紅蘿蔔同白蘿蔔湯,湯好清,好有屋企既感覺,最重要係無味精。 15種野菜分別有蓮藕、茄子、翠玉瓜、豆角、紫洋蔥、西蘭花、椰菜花、南瓜、紅蘿蔔、薯仔、蕃茄仔、三色椒,用自家製燒汁炒既野菜非常惹味,燒汁味道不會過鹹過甜,一食愛上。其中茄子因為

一入到去,成間餐廳都充滿燒汁既味道,超香呀~

Menu設計簡單,成本都係手寫,好有人情味架呢~

餐牌主食主要有飯定食同稻庭烏冬。

沙津菜、白飯、野菜共冶一爐,另上一碗湯。
15種一日野菜燒汁定食

15種野菜分別有蓮藕、茄子、翠玉瓜、豆角、紫洋蔥、西蘭花、椰菜花、南瓜、紅蘿蔔、薯仔、蕃茄仔、三色椒,用自家製燒汁炒既野菜非常惹味,燒汁味道不會過鹹過甜,一食愛上。其中茄子因為吸哂D燒汁,個人認為係最好食,但其他菜都好好食!

15種野菜擺埋一齊顏色真係好繽紛好靚呀~
15種一日野菜燒汁定食

男朋友叫左「豬軟骨七小時煮白芝麻湯烏冬」

豬軟骨足足有兩大塊
豬軟骨燜到好淋好入味,軟骨都已經變成膠質。

豬軟骨七小時煮白芝麻湯烏冬

配菜有半隻糖心蛋、少少蔥同木魚碎。咁既份量只係$68一碗,真係性價比超高!

10分滿分我會俾9分,剩低個一分係環境有D逼夾。

總括而言,係香港真係好少搵到呢D良心小店,又健康又美味,價錢唔算貴,極力推薦大家去食!
2019-04-07
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$68 (Dinner)
  • 豬軟骨烏冬