2019-06-19
忍唔住差到要寫人生第一次食評。叫左個涼拌米線配墨丸肥牛唐生菜。個墨丸就一啲都唔彈牙,淋到應該係解凍左十幾個小時;肥牛就勁多渣,咬落去啲味淡過惠康買黎自己煮;唐生菜就好少少,起碼都叫少少爽口。重點係佢個米線味道俾人誇大左,個酸味同辣味完全係俾人感覺分離哂。最慘係佢啲花生明顯係吸哂廚房入面啲濕氣,淋到去個芯入面。最後埋單大約$55。老老實實,呢個價唔算貴,但係我寧願去食譚仔都覺得開心啲。學周星馳食神嗱喳面個句,真係失敗中既失敗。食物差我都算,人生流流長,總會中個伏,但係態度差真係原諒唔到。本身就同朋友去尖沙咀食下佢個米線啦,我遲到大約5分鐘所以就叫朋友入去坐住先,咁之後行緊去途中收到電話,話個呀姨同佢地講間鋪唔留位,所以朋友隔離個空位俾人坐左。咁我就無所謂啦,餐廳規矩我都會遵守咪企係度等囉。之後我見到另外有張枱多左一個空位,咪好聲好氣咁問個呀姐「唔該,我想問可唔可以請個位客人調個位?因為我想同朋友坐。」之後個呀姐塊面黑過包青天,西過林鄭月娥,「咪一早講左囉,唔留位呀!我好忙架!唔好煩我住先啦!」全程望都無望過我。其實呀姐就有好多選擇既,一係你咪話齊人先入去,一係你咪同我講等一等先,一係你咪
其實呀姐就有好多選擇既,一係你咪話齊人先入去,一係你咪同我講等一等先,一係你咪拒絕我既要求。從頭到尾我就企係門口好有禮貌咁問你,用不著下下西到出去大西洋呀?
結論係學連登仔個句:狗也不X
P.S. 可以打到咁大篇野都要多謝佢啦,因為我依家就坐住係個廁所度肚痾左半個鐘。想表達咩就大家自己諗