2024-06-10
5/6/2024📍越風味地道越南料理呢間越南餐廳係OpenRice 好多好評 價錢又幾平 又近地鐵站 收工嚟食都幾方便⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯✨芒果軟殼蟹米紙卷($68)一條米紙卷切開咗4嚿 入面塞滿咗米粉、芒果、軟殼蟹、生菜 🥬一啖咬落去啲饀多到跌晒出嚟 外皮好煙韌 要比啲力先咬得開但整體嘅味道太淡 芒果唔夠多唔夠甜 要點埋另外嘅汁先夠味 個汁其實就係撈檬嘅汁😂而且入面嘅米粉都佔咗一半 所以食撈檬仲好軟殼蟹都無咩蟹味 無咩特別✨鮮茄蟹肉湯Banh Da粉($82)Banh Da粉有啲似薄身嘅河粉 都幾掛湯嘅湯底雖然蟹味唔係好出 但番茄味好濃 鍾意番茄湯嘅朋友都應該收貨嘅配料有豆卜、扎肉、軟殼蟹、蝦、豬肉卷 好足料👍🏻麵底都幾多 食晒真係好飽✨手打墨魚餅撈檬($68)墨魚餅得兩塊(定係一開二叫4塊🥹?)分量真心太少 但係真材實料 食得出粒粒墨魚肉🦑檬粉就正正常常啦 都幾大份 有成jar 汁係隔離任撈唔嬲😂✨鮮榨牛油果沙冰($38)牛油果打成沙冰之後好fresh 口感好creamy 甜度啱啱好 啱晒食完啲濃味野之後飲🤤⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯我哋兩個人食咗$2
📍越風味地道越南料理
⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
✨芒果軟殼蟹米紙卷($68)
外皮好煙韌 要比啲力先咬得開
軟殼蟹都無咩蟹味 無咩特別
✨鮮茄蟹肉湯Banh Da粉($82)
Banh Da粉有啲似薄身嘅河粉 都幾掛湯嘅
✨手打墨魚餅撈檬($68)
墨魚餅得兩塊(定係一開二叫4塊🥹?)
分量真心太少 但係真材實料 食得出粒粒墨魚肉🦑
檬粉就正正常常啦 都幾大份 有成jar 汁係隔離任撈唔嬲😂
✨鮮榨牛油果沙冰($38)
⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
我哋兩個人食咗$256 😄呢度唔收加一