2015-04-17 434 views
今日同團長兩個人食飯,咁食好呢?兩條麻甩傻更更喺佐敦行咗好耐,搵到間專做海鮮小炒嘅特色小炒專門店!依間小店雖然冇富麗堂皇嘅裝修,但環境整齊清潔乾淨,門口更設有多層魚缸,為客人提供生猛海鮮!聽間待應姐姐講,原來佢哋老闆同香港魚市場有生意來往,所以攞到好多靚海鮮!諗住今次又有口褔啦!不過兩個麻甩食唔到乜,無理開條魚咁浪費!所以叫咗幾樣招牌菜算!麻甩佬平時無乜湯水飲!所以我同團長一人一盅,叫左《螺頭燉水鴨湯》,依個水鴨湯其實都唔止喺水鴨湯,而且仲有雞腳、蔘片同其他藥材!聽返待應姐姐講,每盅喺燉出嚟,唔喺煲出嚟!兩個人叫咗兩個餸,第一個喺《金牌金字塔》!嘩,依舊咩嚟架?我真係好好奇!而且每層都切到咁薄,師傅喺點做到呢?原來依座金字塔其實喺梅菜扣肉!真喺估佢唔到!可見個師傅超有心思,而且刀功一流!跟住待應姐姐慢慢將佢切開,有好多肉汁流咗出嚟之外,仲有好多梅菜!其實我都幾怕食梅菜扣肉,因為太肥,冇口感!但依座金字搭就唔同,有口感之餘,仲唔太鹹,送飯真喺一流!聽返待應姐姐講,正常平時要準備兩日時間,先可以入味,而且仲淋身好多!但我依舊只喺準備一日,但已經好好食,真喺唔錯唔錯!另外,我哋仲叫咗第二味餸
冰梅肉排
另外,我哋仲叫咗第二味餸《冰梅肉排》!依個《冰梅肉排》喺熱食,賣相唔算特別!但味道唔錯,甜甜酸酸咁!送飯又喺一流!而且最重要有口感,彈牙!唔似一般嘅排骨死死實!

依餐食咗每人130左右,真喺益街坊!唔錯唔錯!
$130 (Dinner)