2023-12-12
好耐無同朋友們聚餐,天氣涼涼地又係打邊爐的好時節。朋友介紹呢間主打鴨湯底,有特色 一於試試。除咗火鍋,餐廳仲有一些特色前菜,刺身等,湯底,火鍋配料仲幾特別。地點有一點偏, 有隱世秘店的感覺. 內面環境都四正, 啱哂同朋友聚餐. 打邊爐最緊要湯底, 這裡的金牌湯底係金撈富貴老鴨湯, 除左半隻鴨外, 仲有雞脾菇, 蟲草花, 杞子等熬製, 致湯底十分入味香濃, 而鴨肉嫩而不鞋, 味道有濃濃的鴨香. 另配上師傅自家製的醬汁, 蘸點來吃無得彈.火鍋必備自選醬料. 本地牛頸脊(大), 肉紅潤有光澤, 肉脂分明, 牛肉味好濃, 入口軟嫩, 值得自豪的本地牛, 必點. 廣島蠔 足足有6隻, size都好大隻, 咬下爆汁, 肉質爽彈, 蠔味濃. 雙拼蚌: 桂花蚌, 珊瑚蚌都算鮮, 但比較細, 味道都係爽口鮮甜的. 鮮竹笙 長過手掌, 非一般漂白, 索哂湯汁, 入口爽甜.鮮蝦雲吞: 粒粒包滿, 蝦肉鮮甜.即炸響鈴卷: 朋友都大讚的響鈴, 足料新鮮即炸, 只需輕輕幾秒, 索埋湯汁, 入口香脆無比, 完全沒有油益味. 必食推介. 什菇拼盤: 清新之選, 菇類份量都多. 潮州牛丸尚可, 手打黑松露蝦滑,
火鍋必備自選醬料.
鮮竹笙 長過手掌, 非一般漂白, 索哂湯汁, 入口爽甜.
鮮蝦雲吞: 粒粒包滿, 蝦肉鮮甜.
什菇拼盤: 清新之選, 菇類份量都多.
潮州牛丸尚可, 手打黑松露蝦滑, 黑松露味濃, 加埋蝦的鮮味, 雙重滋味. 蝦滑夠彈牙.
手打深海花枝滑, 魚味夠香, 也是十分彈牙.
小食仲叫左椒鹽粟米, 黃金脆淮山, 兩道都好夠味. 尤其咸蛋炸脆淮山, 好香口, 爽脆鮮味.
飲品仲有自家製的果汁, 我地點左洛神花茶, 既可排毒又養顏. 味道不會太甜.
店子專門獨特的鴨湯底, 有特色有出色, 烹調顯心思. 而配料都有誠意,是專門食火鍋的餐廳, 食物的品種多, 足料, 新鮮, 是一間必會再到訪的火鍋店.