大尾篤登高完跟住去大埔覓食,見大埔墟熟食中心幾多選擇,呢度中菜館最多,不過兩個人好難叫餸,見泰菜館職員幾正宗,於是一試。🍹椰青 $39 芒果冰 $32 ⭐️⭐️⭐️芒果冰夠香夠真,不過唔夠甜🥢串燒沙嗲(半打) $85 ⭐️⭐️⭐️好大串,豬牛雞都有試,牛唔好味,雞同豬較為ok,不過肉都係比較結實,反而個醬幾好味,食到有花生粒粒。🥢泰式冬蔭公(細) $68 ⭐️⭐️⭐️⭐️少少辣少少酸,啱晒我胃口,一共有兩隻蝦,又有好多菇菌,幾足料,細size可以分到大約3.5碗。🥢牛油焗青口 $85 ⭐️完全唔係我心中嘅牛油焗青口,點解會有咁多蒜蓉嘅?牛油味響邊呢?完全唔好味,我食咗一隻就想放棄。🥢咖哩軟軟殼蟹 $98 ⭐️全晚最差嘅菜式,軟殼蟹斬件再炸,完全食唔到軟殼蟹本身口感同味道,而且炸漿又厚又死脆,咖哩唔香唔惹味,成碟菜都係"伏"!二人共消費:$407

🍹椰青 $39 芒果冰 $32 ⭐️⭐️⭐️
芒果冰夠香夠真,不過唔夠甜

🥢串燒沙嗲(半打) $85 ⭐️⭐️⭐️

🥢泰式冬蔭公(細) $68 ⭐️⭐️⭐️⭐️

🥢牛油焗青口 $85 ⭐️

🥢咖哩軟軟殼蟹 $98 ⭐️

二人共消費:$407
2024-10-11
$204 (Dinner)