2018-07-08
落大雨,約左同事去金雞篤波,下午到晚上,開始肚餓但落雨唔想行出去揾食,上網openrice 在附近餐廳,發覺金雞廣場確係有不少樓上cafe,位置上唔算難搵好方便,就㨂左19樓入到餐廳,估唔到都差唔多full哂,雖然落雨但炎炎夏日,我地大汗搭細汗先叫一渣蜂蜜綠茶日式餃子一碟算幾多,皮薄餡多,餃子日式調味汁多,一道開胃的前菜泰式燒豬頸肉睇落麻麻,不過竟然聞到陣陣的豬肉香嘖嘖嘅味,嫌佢燒得唔夠燶,食落肉淋仲有肉汁鎖住,一片兩口啖,好似食叉燒咁好味蜜汁雞肉串,雞肉串有肉口感十足,肉質亦相當嫩滑雞味強烈,蜜汁好多好惹味卡邦尼煙肉扭扭粉,煙肉冇煎得好乾好燶,好食但不特别,卡邦尼汁稠稀程度剛好,配上煮得軟身的扭扭粉幾好食樓上Cafe食物質素不錯,食完休息左一陣又落去篤波實在方便,又篤完波直接上黎食飯