2019-09-16
週日四圍都咁多人,去到觀塘剛巧中午,去到物華街,見到「金龍冰室」舖內差不多坐滿人,就入去試下。室內裝修簡簡單單,門口一直望就見到金龍冰室 四個大字。剛好有食客埋單,唔使等位下可以直入。坐下中間位置,見到隔離卡位剛有人走,我問位伙記可唔可以轉枱,無諗過佢會咁答我,「我新黎呀,我唔知可唔可以轉」🤔🤔🤔,跟住就走左走,最後收銀職員聽到後話可以轉,咁當然轉啦,黎得冰室緊係坐卡位舒服D啦😌😌見到是日快餐都有成12款,仲可以揀飯,意粉,撈丁。其中兩個餐可自選汁有6款比你揀,算係多元化。最終揀左個L 餐: 什扒餐轉撈丁配芝士汁。另外,黎到茶記,通常到會叫個茶餐或者常餐,貪佢夠港式地道。今次叫左個 瑞士汁雞翼湯公仔麵配3.6北海道牛乳炒蛋及奶油多士。先黎兩杯凍檸茶,茶底好淡,無乜茶味。什扒有一隻煎蛋,一條腸,半塊火腿,兩塊豬扒同一塊雞扒。豬扒算厚,煎得夠香口,雞扒亦同樣即煎,夠熱。個麵底並話就話撈「丁」,但一食落去就知唔係出前一丁,失望,希望老細將個撈丁寫為撈公仔麵。而個芝士汁偏喊少少,而芝士味再濃郁D 會更好味。茶餐都算大份,牛乳炒蛋夠滑,有奶香味,多士奶占亦多。而瑞士雞翼滷得唔夠入味,只是外皮有少
先黎兩杯凍檸茶,茶底好淡,無乜茶味。
茶餐都算大份,牛乳炒蛋夠滑,有奶香味,多士奶占亦多。而瑞士雞翼滷得唔夠入味,只是外皮有少少瑞士汁味,如果可以滷耐些,令到雞肉入埋味會較好。