2024-04-01
🍽️ 八公料理 X 不倒翁室內釣蝦場 (荔枝角)📍荔枝角長裕街10號億京廣場II地下2號舖-細佬就嚟要考DSE啦!今日要同佢玩吓釣蝦放鬆心情❤️❤️💫釣蝦環節( $140 /1小時)釣蝦嘅時間有一個鐘咁長,而且個水池都好大,餐廳亦都有提供蝦皮、魚杆、毛巾等等嘅物資🫰🏻🫰🏻由於我哋呢邊既水池比較容易釣到蝦,所以全部人都聚集喺一邊🤣🤣🤣好欣賞員工非常細心,見我哋冇經驗嘅情況下,比好多指引同埋協助我哋💕💕💕超有耐性嘅細佬成功釣到好多蝦🫶🏻🫶🏻我都竟然可以成功啊!😍😍😍除咗耐性之外,原來勇氣都好重要🥲🥲🥲因為成功釣到只係第一步,仲要落手去捉蝦🫨🫨🫨總括而言,成個經驗都好開心!下次要再玩呀❤️❤️💫鹽燒蝦啱啱吊起嘅鮮蝦可以選擇白烚或者鹽燒🔥🔥今次我哋就揀咗屋企比較難煮到嘅鹽燒🫶🏻🫶🏻咁大碗有好多都係細佬嘅傑作🥹🥹 餐廳仲好細心咁樣將蝦鬚同埋尖尖嘅蝦頭都剪咗🫰🏻🫰🏻超細心呀❤️一食落口就食得出新鮮蝦嘅味道❤️❤️❤️肉質彈牙鮮甜,而且好多隻都有好多膏🦐🦐🦐鹽燒嘅煮法更加突顯咗蝦膏嘅香濃😍😍 果然自己釣嘅蝦零舍好味🤤💫八公「海老斷魂拉麵」($108)第一樣要讚嘅就係個湯底!餐廳標榜湯底係每日用大量爆膏大頭蝦新鮮熬製🦐
📍荔枝角長裕街10號億京廣場II地下2號舖
細佬就嚟要考DSE啦!今日要同佢玩吓釣蝦放鬆心情❤️❤️
💫釣蝦環節( $140 /1小時)
💫鹽燒蝦
💫八公「海老斷魂拉麵」($108)
第一樣要讚嘅就係個湯底!餐廳標榜湯底係每日用大量爆膏大頭蝦新鮮熬製🦐🦐🦐 濃厚嘅湯底勁香濃鮮甜嘅蝦味😍😍😍忍唔住飲曬啲湯💕💕💕🦐🦐🦐配料有好多,當中最吸睛嘅就係中間大大隻嘅炸蝦,食落彈牙又厚肉👍🏻👍🏻超滿足呀🥰🥰🥰叉燒肥瘦適中,味道濃郁👍🏻👍🏻👍🏻麵質亦都相當適中,煙靭彈牙得來又夠滑🫶🏻🫶🏻超高質!呢個拉麵每日淨係限量供應50碗!想食記得早啲嚟啊❤️❤️❤️
💫燒豬頸肉( $30 )
豬頸肉爽口彈牙,食落肉汁香濃,又唔會太油膩🫰🏻🫰🏻調味恰到好處,唔會搶左肉味🫶🏻🫶🏻同時又好惹味,令人忍唔住想繼續食落去😍😍😍
💫燴魷魚( $55 )
懷舊嘅魷魚乾好有咬口,最啱一路食一路同傾偈、送酒💕💕💕
🌟釣蝦場面積真係幾大下,見到唔少食客都係一班朋友咁樣一邊吹水一邊釣蝦👍🏻👍🏻係一個好好嘅聚會地點🫰🏻🫰🏻🫰🏻
🌟超級欣賞員工好熱心❤️❤️見到我同細佬兩個完全手足無措嘅時候好有耐性咁教我哋技巧🫶🏻🫶🏻🫶🏻
🌟見到餐廳有個釣蝦龍虎榜🦐🦐🦐見到其他人可以釣到過百隻真係好誇張呀😱😱😱大家都嚟挑戰吓啦👍🏻👍🏻👍🏻🤣🤣🤣
推薦指數:5/5
抵食指數:5/5
#foodloverin852 #852 #foodie #hongkong
#LaiChiKok #荔枝角 #荔枝角好去處 #荔枝角美食 #香港美食 #釣蝦場 #釣蝦 #荔枝角釣蝦場 #八公料理 #不倒翁室內釣蝦場 #週末好去處 #週末去哪兒 #親子活動 #香港釣蝦埸 #室內釣蝦場