2024-05-10
喺銅鑼灣發現咗間好出色嘅居酒屋🤩無論係食物質素定係店員嘅服務,都會令你有一個愉快嘅體驗☺️除咗居酒屋仲有omakase選擇,不妨收工同朋友一齊Relax吓✅富山白蝦唐揚拼淡路島玉蔥 $88白蝦同洋蔥都炸得好脆,作為佐酒小食,配清酒無得輸😙✅高知縣產鰹魚酒盜芝士(土佐町) $68 酒盜芝士嘅鹹香幼滑,上面嘅鰹魚夾埋真係好好味🤤✅脆辣吞拿魚腩蓉反卷 $168上面嘅脆脆增加咗吞拿魚卷嘅口感,而且吞拿魚蓉夠香夠綿滑✅北海道水八爪刺身 $128新鮮水八爪🐙口感清新爽脆,配搭嘅酸汁有提鮮作用,更加美味😋✅刺身五點盛合二人前 $488 白象拔蚌、目仁奈、間八腩、馬糞海膽、拖羅刺身拼盤擺盤精美,刺身嘅質素絕對係平時Omakase出現嘅材料🤤真材實料✅燒螢光魷魚串燒 $88燒過嘅螢光魷魚同平時爆汁嘅食法有啲唔同,反而更加突出螢光魷魚本身嘅味道 ✅鐵板雜菌炒鮑魚 $168鮑魚薄片炒雜菇,調味配搭清酒好突出☺️✅免治雞肉棒配刺身蛋 $88雞肉棒配蘭王蛋,成個口感再提升一個層次✅頂級牛舌和歌山湯淺醬油煮 $128牛舌配搭醬汁非常入味,口感彈牙,仲要係厚切牛舌😋✅鹽燒日本雞尾肉 $32第一次食雞尾,估唔到係咁好食😋
✅富山白蝦唐揚拼淡路島玉蔥 $88
白蝦同洋蔥都炸得好脆,作為佐酒小食,配清酒無得輸😙
✅高知縣產鰹魚酒盜芝士(土佐町) $68
酒盜芝士嘅鹹香幼滑,上面嘅鰹魚夾埋真係好好味🤤
✅脆辣吞拿魚腩蓉反卷 $168
上面嘅脆脆增加咗吞拿魚卷嘅口感,而且吞拿魚蓉夠香夠綿滑
✅北海道水八爪刺身 $128
新鮮水八爪🐙口感清新爽脆,配搭嘅酸汁有提鮮作用,更加美味😋
✅刺身五點盛合二人前 $488
白象拔蚌、目仁奈、間八腩、馬糞海膽、拖羅
✅燒螢光魷魚串燒 $88
✅鐵板雜菌炒鮑魚 $168
鮑魚薄片炒雜菇,調味配搭清酒好突出☺️
✅免治雞肉棒配刺身蛋 $88
雞肉棒配蘭王蛋,成個口感再提升一個層次
✅頂級牛舌和歌山湯淺醬油煮 $128
牛舌配搭醬汁非常入味,口感彈牙,仲要係厚切牛舌😋
✅鹽燒日本雞尾肉 $32
第一次食雞尾,估唔到係咁好食😋
✅純米大吟釀及季節限定酒放題 $468/位
有睇開嘅朋友都知我幾鍾意飲清酒🍶有駐場唎酒師,絕對可以令你歡聚一晚😙
🌟重點推介系列
✅福井松葉蟹甲羅燒配日本刺身蛋 $168
平時嘅格羅燒都係用普通鵪鶉蛋整,佢地加完蘭王蛋不單只,仲要大量蟹肉🦀真係誠意之作
✅嚴選燒鰻魚串汁燒 $78
炭火燒鰻魚係我食過最好食嘅鰻魚😍😍
由入席開始已經要準備,炭火慢燒少啲心機都唔得,外皮好似薯片咁脆,鰻魚肉質嫩滑
✅阿波尾雞翼 $68
最後以一隻雞翼收尾,呢隻雞翼肥美,外皮薄脆,真係無懈可擊!
💛好味指數:5/5 💜回頭指數:4.9/5
📍日本清酒藏所 (銅鑼灣)
銅鑼灣百德新街66-72號地下C & D號舖