2021-10-25
銅鑼灣鬧市中搵到間小店可以食碗熱辣辣的粉麵🥰 位於銅鑼灣渣甸坊的三才魚蛋粉麵,舖面不大,但總是滿人的,可能都係信心既保證!入到去先知原來將軍澳都有一間分店👍🏻 食物選擇都多,我地叫左牛腩麵和鮮蝦水餃麵👍🏻其實係銅鑼灣一碗麵30蚊左右,真係屬於平價餐廳,仲可以食到飽!牛腩麵幼麵底煮得好爽口彈牙,牛腩都煮得好淋,仲有成5舊咁多🤓鮮蝦水餃麵水餃足足有四舊,而每一舊都唔係細細粒,而係足料既大size👍🏻平時出去食細蓉,好多時都係得三粒細細粒。有一個位好值得讚,就係每碗粉麵都有新鮮煮的配菜,讓經常出街食飯的香港人都有蔬菜落肚。 另外仲叫左兩個小食,包括油菜同鮮炸魚皮,價錢都唔貴,都係$15一份。時日油菜有生菜、芥蘭、菜心選擇,今次叫左菜心,仲可以比客人選擇落蠔油定腩汁👍🏻👍🏻 鮮炸魚皮十分好食,份量唔少,仲要好脆卜卜!每食一啖都有好爽好脆既口感🤤🤤。如果平時打邊爐食呢啲魚皮,就真係正啦🥰 最後餐廳牆壁上都有啲報道,都講呢間以家庭為本經營的小店有八成以上的食品都是自家製作。而我都想讚讚辣醬油十分好味👍🏻有麻辣味之餘仲好有辣椒的香味。 而下午茶都好抵,惠顧粉麵都會送油菜/魚皮一份,簡直係下午茶必食之
牛腩麵
幼麵底煮得好爽口彈牙,牛腩都煮得好淋,仲有成5舊咁多🤓
鮮蝦水餃麵
時日油菜
鮮炸魚皮
而下午茶都好抵,惠顧粉麵都會送油菜/魚皮一份,簡直係下午茶必食之選👍🏻