2021-03-23
平時岀去食飯好少食法國菜,朋友揾到銅鑼灣呢間價錢合理,性價比高就去左試🥰 每位$698 加$298 with wine pairing🥂 而且主廚Jeff Chan都大有來頭~ 係Amber餐廳的開店功臣,之後做左Hullett House法國餐廳 St. George的主廚,仲有同法國大廚受訓過一年,品質一定有保證😙 呢度環境雖然唔大,但係室內設計都令人有好舒適嘅感覺,同埋牆上人手畫嘅畫都好靚!首先會有一個麵包籃,其中紫菜麵包係好香口感好好,加埋呢個正到不得了既牛油,淨係第一樣已經好岀色!仲有芒果Parma ham幾refreshing到頭盤,第一樣西班牙紅蝦薄片配鷹嘴豆蓉、薄荷醬,一片紅色既薄片係由蝦切岀黎超花功夫,上面既鷹嘴豆蓉帶有芝麻醬既味道,更突出西班牙紅蝦薄片的鮮甜! 第二樣係煙燻油浸三文魚配法國魚子醬牛油果青瓜沙律,賣相相當吸引,上枱時有個玻璃球係上面,打開就隨即飄散出帶蘋果木的煙燻,好香!三文魚用左低温油封既方式,食落油份好重有入口即溶即口感,加埋魚子醬,簡直係絕配😍 第三樣既頭盤係呢個法式帶子燴海鮮,日本刺身級既帶子夠哂鮮甜不在話下,下面個汁先係精華,慢火熬煮45分
第三樣既頭盤係呢個法式帶子燴海鮮,日本刺身級既帶子夠哂鮮甜不在話下,下面個汁先係精華,慢火熬煮45分鐘的白魚骨湯底加入忌廉及牛油麵糊,creamy既質感,加上螺肉、青口、蜆等海鮮,味道真係好獨特好正好難忘😍
第一樣主菜-法式脊翼牛扒配香草牛油,近牛肚位置的牛扒,肉味好香濃。自家製香草牛油加入左好多唔同既香料,層次好豐富。伴碟既黑松露薯蓉、烤蘑菇都好正!
呢一樣就揀左馬賽海鮮湯 (+$98),魚湯鮮味好濃郁,用左馬賽空運嘅三款魚熬製好耐,加快惠藏紅花蛋黃醬,帶出少少辣味更加惹味。湯入面仲有鱈魚、鱸魚、青口、虎蝦等等既海鮮,非常足料!
甜品都超級有心思~紅寶朱古力法式千層,之前都有聽講過紅寶石朱古力好罕有,天然的粉紅色,也蘊含莓的味道,令整個法式千層味道酸甜有致,而且呢個朱古力食落唔會太甜食晒都唔會覺得有罪惡感,成餐都好滿足🥰