2021-06-20
#肥西打卡系列【超誠實試食體驗 敬請留意】🌸肥西接住落黎為大家介紹香港其中一間最出名嘅花系café! 🌼其實呢肥西成日係銅記搵好西時已經見過呢間café n次🤰🏻但肥西呢啲男人婆實在同花扯唔上關係…🧚♀所以一直冇試過..但今次金主 白房子就竟然主動邀請肥西🤪咁肥西都要嘗試踏入少女嘅世界🧚♀1️⃣夠薑蔥爆你 $107 (茜粉請留意)評分:7.5/10肥西喺未食呢間餐廳前 係唔知佢哋會畀咩我試🤪亦都冇睇到佢哋嘅menu waiter姐姐時只係問咗句我同fd子有咩唔食🥸結果上枱時真係滿滿嘅驚喜呀!⚡平時薑蔥炒蟹就食得多啦🦀薑蔥意粉都係第一次食🌿入面仲有大量嘅臭茜(好彩肥西都係食芫茜㗎姐!原來唔係真係大鑊啦!) 中西合壁咁配埋啲菇粒一齊食又幾特別喎!🤫成碟意粉都炒到乾爽得嚟又香蒜味🧄而且意粉夠晒彈牙🍝連肥西呢啲食肉獸都覺得唔錯!😚2️⃣二重奏忌廉煙肉芝士貓耳朵 $118評分:6.5/10呢碟貓耳朵一嚟到就聞到好香cheese同cream味🧀夾起個陣仲要勁拉絲🥰上面仲有好朵靚靚食用花🌸啱晒打卡🤫芝士味夾雜住鹹香煙肉味夠晒惹味🧀🧀貓耳朵又煮得啱啱好 夠煙韌好有咬口🤟🏻雖然唔算好驚喜 但屬水準之上🔥
【超誠實試食體驗 敬請留意】
1️⃣夠薑蔥爆你 $107 (茜粉請留意)
評分:7.5/10
2️⃣二重奏忌廉煙肉芝士貓耳朵 $118
評分:6.5/10
3️⃣白色森林蛋糕 $86
評分:5.5/10
拿呢件cake唔包喺我哋個試食menu度🧚♀係純粹係肥西同fd子口痕想試 一上枱就當然打卡度十足✨淨係影相都值回票價 不過原本肥西同fd子係expect 呢件cake係黑森林嘅白朱古力ver.🍫點知一上枱就係類似麵包布丁蛋糕版🍰上面鋪滿大量嘅糖霜😂入面仲有啲藍莓粒🫐成個蛋糕偏濕偏膩 Ummm..唔太係肥西杯茶.. 🤣提提大家佢哋嘅蛋糕係即叫即焗 所以要等耐少少~🤔
4️⃣White House Cookie Cup $69
評分:6/10
肥西一影個杯上社交平台 即刻勁多人問係邊間餐廳🔥就知呢隻杯有幾得意! 🤪成個曲奇杯又食得又飲得又睇得 不過呢….佢就係一隻曲奇杯加一杯奶🥛如果佢係其他口味嘅奶應該特別🤞🏻個曲奇雖然冇咩特別~但店家好細心咁搽咗層朱古力喺個杯入面 咁啲曲奇就冇咁易變淋~非常貼心🌸
5️⃣蝶豆花綠茶 $45
評分:6/10
呢杯特飲又係夠晒打卡able!⚡不過本身蝶豆花味道唔出🥲所以都係綠茶味居多~正正常常啦~🤫
👩🏻:成間café雖然比我想像中細..🥺不過餐廳無論係嘢食定裝修都花咗唔少心思💖雖然價錢有少少偏高 但咁多位花系少女不妨一試!🧚♀
🏠白房子 (銅鑼灣)
銅鑼灣謝斐道508號聯成商業中心15樓1501室