2021-07-14
🎏 港島吃貨系列— 滷友記✨ 有啲驚喜嘅新開張銅鑼灣小店🤭#90cp銅鑼灣篇 #90cp台灣篇➖➖➖➖➖銅鑼灣不嬲都多嘢食㗎啦 早排食完via tokyo 路經見到呢一間新開嘅小店 主打食滷味同埋滷水湯底嘅嘢食😙 價錢亦都好親民 所以就忍唔住試吓佢咩料🤭美味指數 😋: ⭐️⭐️⭐️⭐️環境指數 🏖: ⭐️⭐️⭐️⭐️服務態度 👨🏼🍳: ⭐️⭐️⭐️⭐️翻兜指數 💫: ⭐️⭐️⭐️⭐️(五粒星為滿分💯)✨ 台式酥炸雞扒飯 $54講到台灣嘢絕對唔少得酥炸雞扒🐓 醬汁方面我就叫咗瑞士汁 真係果然無揀錯🤤 首先佢嘅雞扒都算嫩 雖然個皮唔算勁脆 但係個瑞士汁已經蓋過左呢一點🤤🙌🏻 個汁甜甜地 送飯食真係一流 而且個雞扒其實本身都唔錯 呢個咁嘅配搭絕對係男人最愛😏 ✨ 招牌大滷面 $54講到明佢出名食滷水嘢 咁當然要試吓佢嘅滷水湯麵啦🤣 配料嘅種類都算多 有四五粒魚蛋仔 兩塊牛展 仲有豆腐同埋蘿蔔😆 湯底冇想像中咁鹹 都OK 最正嘅唔使講一定係蘿蔔🥰 sok晒啲汁勁入味 真係冇得輸!! 至於牛展作為主菜嚟講其實都唔錯 肉質都算林 如果佢可以再厚一啲咁就仲正😙🔸 鹽炸墨魚丸 $2
#90cp銅鑼灣篇 #90cp台灣篇
➖➖➖➖➖
美味指數 😋: ⭐️⭐️⭐️⭐️
環境指數 🏖: ⭐️⭐️⭐️⭐️
服務態度 👨🏼🍳: ⭐️⭐️⭐️⭐️
翻兜指數 💫: ⭐️⭐️⭐️⭐️
(五粒星為滿分💯)
✨ 台式酥炸雞扒飯 $54
✨ 招牌大滷面 $54
🔸 鹽炸墨魚丸 $24
相比起主菜嘅話可能佢會比較失色🙈 佢嘅魚蛋口感唔算好彈牙 而且個人覺得椒鹽可以再多少少會更好🤔 不過咁嘅價錢來講性價比都算好高!!
🔸 芝麻汁雞絲粉皮 $47
佢嘅份量都比想像中大🥰 雞絲粉皮嚟講佢算中規中矩 唯一嘅感覺係雞絲同青瓜有啲太多🤣
💰Total: $179
✅ 食咗咁多嘢都唔使$200🤑 講真喺銅鑼灣呢個地段嚟講性價比佢真係贏曬😌 重點係佢嘅主菜都唔錯 真係冇得輸!!
➖➖➖➖➖
📍 滷友記 (銅鑼灣)
銅鑼灣加路連山道5號地舖