2024-03-04
第一次聽香港都有得食泰豬鍋🔥即係中間係燒肉,側邊係火鍋,一次過可以滿足兩個願望😝但係今次嚟就係食另一款新出嘅大鑊麵,淨係個賣相都夠晒吸睛😆一坐低店員就會拎個泰式三色醬同一籃蝦片過嚟,蝦片係任食🤩包咗喺$28蚊嘅醬料費入面,仲有款冬陰功沙律醬可以點蝦片食泰大鑊冬蔭海鮮麵 $398呢個麵係4人分量,所以拎過嚟嗰陣都覺得好大份🫨湯底係廚師秘製嘅冬陰功湯🌶️入口微酸唔太辣,首先要將麵上面嘅四隻生蛋黃打勻手,撈埋啲麵一齊食🍳啲麵條索晒冬陰功味同蛋香真係不得了,而配料就有大蝦、帆立貝、魷魚、肉碎同娃娃菜🦐樣樣海鮮都幾新鮮,但係就要留意下時間熄火先,唔好煮到過熟🙈美國極級牛板腱 $88食晒麵入面嘅配料就可以加湯打邊爐,牛板腱油花分布平均🐮淥一陣就食得,肉味都幾重手打三色丸拼盤 $78拼盤有流心鹹蛋黃墨魚丸🦑冬陰功蝦丸同埋手打蝦丸,第一次見冬陰功味嘅蝦丸,都幾特別🦐泰國豬肉丸 $38呢款豬肉丸比平時食到嘅細粒,質感都幾彈牙🐷芝士奶蓋泰式奶茶 $48奶蓋質感幾厚,如果多番啲芝士嘅鹹香就更加好🧀泰式奶茶已經調好咗甜度,但係唔怕話好甜😌泰式奶綠 $38奶綠比較少啲有得飲,呢款反而甜度高返少少,茶味就係偏茉莉花
泰大鑊冬蔭海鮮麵 $398
美國極級牛板腱 $88
手打三色丸拼盤 $78
泰國豬肉丸 $38
呢款豬肉丸比平時食到嘅細粒,質感都幾彈牙🐷
芝士奶蓋泰式奶茶 $48
泰式奶綠 $38
奶綠比較少啲有得飲,呢款反而甜度高返少少,茶味就係偏茉莉花茶味🍵