2023-07-13
今日放咗工之後同男朋友係銅鑼灣覓食,見到銅鑼灣開左second draft,好耐之前係大坑食過,印象中感覺幾chill,食物味道都幾唔錯,於是就帶左男朋友入去食啦😋💫大坑薯條記得第一次食大坑薯條果陳,朋友推介話全香港最好食既薯條🍟雖然食完之後覺得無佢講到咁誇,但薯條口感非常香脆,加上面頭孜然粉同辣椒乾,滋味十足🤤另外薯條仲配有自家製千島醬加高菜,食落酸酸甜甜,十分解膩。💫熱浪炸菇估唔到雞髀菇炸完之後仲十分juicy,上菜既時候仲熱辣辣,佐酒一流。💫腐乳卡邦尼見到呢個combination幾創新,本身都係試伏心態叫黎食,點知味道都幾正常,腐乳味唔會太過濃郁,比想像中好食🤭💫啫啫雞翼煲雞翼十分迷你,但份量慷慨,食極都仲有🫢自家製既水牛醬加上藍芝士,令到雞翼味道非常特別,食落鹹鹹甜甜,十分惹味。最後我地仲叫咗兩杯手工啤酒,分別係Chung king expresso同Peach ceylon IPA Hoppy,前者味道十分特別,真係飲得出咖啡味,而且麥味非常重,令人印象深刻。後者反而唔係話好飲得出個桃味,但味道都幾清新。
💫大坑薯條
💫熱浪炸菇