2017-10-17
早前同同事放工後一齊出銅鑼灣行街食飯,但眼見週圍都係人,於是去左金百利廣場碰下運氣。見到一堆選擇後,最後決定去食位於3樓的RBTea。餐廳環境清幽,係銅鑼灣區少見的,加上花園的裝是,令餐廳好似銅鑼灣的後花園般。睇睇晚餐Menu先,有4個選擇,朋友仔揀食D餐,而我就揀唔到。係Main Menu見到有焗意粉,而且加杯珍珠奶茶的價錢同Set Menu差唔多。決定好食咩,大家要出去Cashier落單的。朋友仔的餐湯及蕃茄沙律,雖然個樣有D hea,不過味道還可以。飲品味道唔錯,熱珍珠奶茶係會比一隻裝住珍珠的茶杯及一壺熱奶茶比你慢慢飲,份量都幾多。凍茉香奶茶味道比預期的淡,建議可以叫少冰。同事揀左食「照燒汁炸魚柳意粉」,意粉冧左小小,炸漿唔算太厚,不過加埋個照燒汁又幾好食。我叫左碟「焗忌廉野菌螺絲粉」,即焗的螺絲粉好香,忌廉芝士汁都好夠濃郁。
決定好食咩,大家要出去Cashier落單的。
焗忌廉野菌螺絲粉