2023-11-30
鐵板燒雪舟Teppanyaki Sessyu係香港第一間主理鐵板燒懷石料理嘅餐廳,佢哋供應嘅食材大部份都嚟自日本,尤其係日本牛肉,包括神戶、飛驒、宮崎等優質稀少牛肉品種🥩 最近試咗佢哋晚市套餐,試咗最頂級嘅兩款:松($1,488)、竹($1,328),從頭盤、海鮮、牛肉、炒飯,多達11道菜;師傳更用上時令食材,務求每道菜食材都新鮮又高質!呢度嘅老闆仲對酒好有要求,餐廳內藏好多靚酒,可以比你wine pairing添,嚟呢度食慶祝飯包保難忘😆 .《松》季節沙律前菜 - 豆腐鱈場蟹腳: 蟹腳肉質鮮嫩扎實,充滿大海鮮甜味,仲要勁大條好多蟹肉,師傅加入冰蒸煮,另温度更平均,保留蟹肉肉汁~季節海鮮: 採用刺身級鯖魚,先煎香鯖魚,再放入麵豉汁內煨煮,令鯖魚肉質鮮嫩,加入海葡萄,帶出淡淡鹹味,為呢道菜提鮮~雪舟活南非鮑魚: 採用刺身級鮑魚,鮑魚煮前仲不斷郁,相當新鮮,肉質煙韌爽彈,鮑邊燒至微微焦香,配合青海苔醬,感覺更清新,令味道更升華~ 升級日本和牛厚燒 +$200: 和牛燒至5成熟,油脂分佈均勻,牛肉味濃,入口即化,可沾上芥末/麵豉/蒜片,份外滋味~季節野菜: 椰菜、菇、茄子時令蟹粉抹茶薑粒炒飯
《松》
升級日本和牛厚燒 +$200
季節野菜
: 椰菜、菇、茄子
時令蟹粉抹茶薑粒炒飯
: 其實炒飯係我食鐵板燒最期待嘅環節!師傳炒到好有鑊氣,飯粒粒分明,炒飯伴入時令蟹粉(內藏大量蟹膏)、薑粒,炒飯蛋香味濃,散發薑汁香,再灑上抹茶粉,非常有特色~
鮮魚味噌湯
: 味噌湯用鮮魚熬製而成,味道鮮甜~
時令甜品
: 北海道牛乳布丁牛乳味香濃,口感滑溜,配埋綿綿嘅紅豆,簡直係絕配~
《竹》
活澳洲龍蝦
: 師傅即場劏龍蝦,見住佢拆龍蝦可以欣賞佢精湛嘅廚藝!將海膽炒入龍蝦內,令味道更香濃,龍蝦鮮甜爽彈,啖啖都係肉,醬汁以龍蝦醬伴入牛油烹調以成,再加上羅勒醬,提升鮮味~
脆皮燒鰻魚 有馬山椒
: 鰻魚食落一條骨都冇,原來係師傅準備時已將鰻魚骨慢慢挑起,非常有心思!鰻魚燒至外皮香脆,魚肉嫩滑,用以有馬山椒一同煨煮,香氣獨特,一啲都唔覺得辣~
和牛薄燒
: 和牛牛肉燒至3成熟,油份豐富,口感軟嫩,師傅特意將和牛配以生蛋及醬油拌勻嚟食,加上京蔥,好有食壽喜燒嘅感覺,食鐵板燒都可以食埋壽喜燒,夠晒特別~
*季節沙律、前菜、季節海鮮、季節野菜、炒飯、鮮魚味噌湯、香之物、時令甜品跟《松》餐目一樣