2017-12-16 689 views
星期六返工返半日,一放咗工就同同事去shopping,唔經唔覺shop到成六點九,我哋都覺得好肚餓,所以就去睇下有咩好食。途中經過鵝頸橋下面,見到有一間門面裝修得幾有日本feel嘅日式餐廳,喺門口睇咗餐牌之後,就決定試下先!一坐低我哋就即刻叫野食,我呢個鰻魚迷就叫咗個蒲燒鰻魚、自家製明太子蛋卷丼;而我同事就叫咗個豊洲水產海鮮丼。個豊洲水產海鮮丼材料非常豐富,有黑鮪中拖羅、黑鮪赤身、黑鮪魚腩蓉、三文魚子、帆立貝、牡丹蝦、北海道響螺、油甘魚、三文魚、松葉蟹、熊本縣產醋鯖魚、飛魚子同三文魚玉子蛋卷,總重量為500克左右!每個丼飯都配上一個麵豉湯,丼飯材料非常新鮮,個黑鮪拖羅入口即溶;三文魚子微鹹,有天然海水味;牡丹蝦好爽甜;帆立貝同響螺一啲都唔韌;油甘魚、三文魚夠肥美;其他刺身都好正!到我個蒲燒鰻魚、自家製明太子蛋卷丼,除咗有我鍾意嘅鰻魚,仲有明太子!鰻魚起碼有大半條,又燒得夠香脆;明太子蛋卷軟綿綿又夠味,真係食過番尋味!除咗以上主食,我哋仲叫咗兩個小食同一個飲品,小食分別係香炸蟹餅配他他醬同軟殼蟹天婦羅,炸蟹餅外脆內軟,配他他醬簡直一流;軟殼蟹炸得啱啱好,粉漿唔太厚,比個like佢!到個特

到個特式飲品,就係士多啤梨芒果石榴乳酸特飲,入面有粒粒芒果啫喱,口感層次豐富,大家可以試下。

今次shopping同我個肚仔都大滿足啊!
2017-12-09
$250 (Dinner)