2024-05-10
次日我相約朋友食飯, 我地揀左間好特別既餐廳, 呢間係香港首間泰豬鍋專門店, 可以烤肉+打邊爐,一鍋二食, 逢星期五-日夜晚仲有live band 表演添~🥘 蝦片任食及醬料費 $28/位呢度蝦片好出色, 真係會食上癮, 仲有無限任加🥘 小火山牛骨船湯 +$38打鞭爐湯底原本係清湯, 如果要其他湯底要加少少錢既, 小編就加左個牛骨湯🥘 The Volcano 小火山 Japanese A4 Wagyu x U.S Angus Beef 拼盤 $348每款肉既質素好好, 一睇就知係出色既A4和牛, 小編係以燒既方式, 入口牛既油香出晒黎,另外個擺盤都造得好靚, 有乾冰墊底, 仙氣飄飄, 好岩打卡🥘 小火山海鮮拼盤(2人份) 限時優惠 $198種類有好幾款, 有扇貝, 鮑魚, 魷魚等等, 老闆娘同我地講因為有一款海鮮賣晒, 其他就補多少少比我地,真係太貼心啦🥘 泰式豬梅花肉片 $68豬肉好厚肉, 中間有隻生雞蛋同豬肉撈一撈, 豬肉沾上一層蛋汁, 再燒一燒,蛋液包住豬肉, 保留左肉汁, 好juice🥘 手製泰式肉碎蝦多士配糖醋汁 $58多士炸到好脆卜卜, 蝦肉仲好彈牙, 個醬汁用左油炸既膩🥘
可以烤肉+打邊爐,一鍋二食, 逢星期五-日夜晚仲有live band 表演添~ 🥘 蝦片任食及醬料費 $28/位
呢度蝦片好出色, 真係會食上癮, 仲有無限任加 🥘 小火山牛骨船湯 +$38
打鞭爐湯底原本係清湯, 如果要其他湯底要加少少錢既, 小編就加左個牛骨湯 🥘 The Volcano 小火山 Japanese A4 Wagyu x U.S Angus Beef 拼盤 $348
另外個擺盤都造得好靚, 有乾冰墊底, 仙氣飄飄, 好岩打卡 🥘 小火山海鮮拼盤(2人份) 限時優惠 $198
種類有好幾款, 有扇貝, 鮑魚, 魷魚等等, 老闆娘同我地講因為有一款海鮮賣晒, 其他就補多少少比我地,真係太貼心啦 🥘 泰式豬梅花肉片 $68
蛋液包住豬肉, 保留左肉汁, 好juice 🥘 手製泰式肉碎蝦多士配糖醋汁 $58
多士炸到好脆卜卜, 蝦肉仲好彈牙, 個醬汁用左油炸既膩 🥘 菜拼盤 $78 🥘 火山菠蘿藍泡泡 $58
好靚既色彩, 真係好唔捨得撈混黎飲, 有甜甜既菠蘿味
🥘 火山青檸藍泡泡 $58
中間有粒青檸篤一篤, 提升左酸汁, 飲落酸酸甜甜, 幾開胃 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
📍 小火山The Volcano
地址:銅鑼灣堅拿道西10號冠景樓1樓B室