2023-07-29
😚銅鑼灣高質壽司set😚-最近工作壓力超級大 又係時候獎勵自己😤 所以約咗fd食呢間靚靚日式料理餐廳😛我哋㨂咗omasake九件壽司定食set-🥑牛油果海膽雜錦魚生沙律清新既沙律配柚子醋🥗 沙律菜同埋牛油果都好新鮮 正常發揮😚-🥚白粟米帶子茶碗蒸餐廳會配以時令食材不時更換茶碗蒸嘅配料 帶出茶碗蒸嘅鮮甜味😝 今次食嘅係白粟米帶子 兩樣食材互補鮮甜 配搭新奇又好好味😎-🍣廚師發板壽司定食1️⃣石鯛魚壽司配海藻鹽 :口感清新爽口 海藻鹽帶出少少鮮味但不會太濃味 非常開胃2️⃣富山灣白蝦壽司配柚子皮🦐:擁有優雅濃郁嘅甜味 亦有溶化嘅質感😋 壽司放落口即刻入口即溶 加埋柚子皮令到成舊壽司唔會好單調 多咗一份層次感3️⃣金目鯛配醋味噌:魚皮微微火炙略帶焦香 油脂豐富 相比一般金目鯛肉質更幼嫰細滑4️⃣赤貝:係我成餐omakase 最鍾意嘅壽司❤️ 食材新鮮味道濃郁 口感爽口彈牙超正😍5️⃣池魚:魚味濃郁配搭蔥醬 沒有魚腥味 正常發揮6️⃣海膽:份量足料 勁creamy甘香無苦味 可以再encore😇7️⃣大拖羅 :肉質入口即溶 但略欠油香😅 如果再微微燒一燒會再好味d8️⃣小肌 :肉質緊致有咬口 ok9️⃣時不知:平時食omakase
🥑牛油果海膽雜錦魚生沙律
清新既沙律配柚子醋🥗 沙律菜同埋牛油果都好新鮮 正常發揮😚
🥚白粟米帶子茶碗蒸
🍣廚師發板壽司定食
5️⃣池魚:魚味濃郁配搭蔥醬 沒有魚腥味 正常發揮
8️⃣小肌 :肉質緊致有咬口 ok
9️⃣時不知:平時食omakase都好少有機會見到 時不知由於身體內尚未產卵 營養沒有流失 油脂更加豐潤 肉質更有彈性😁
🍲麵豉湯
用咗蝦頭 蝦殼同魚湯熬製而成嘅麵豉湯 味道濃郁 唔會好鹹好頸渴🫶🏻
最後仲附上雪糕同咖啡 為呢個omakase 劃上完美句號😇
📝後記
服務一流 職員好熱心講解唔同食材 斟茶同收拾枱面都好快手🥰 洗手間好多乾花擺設好乾淨好靚 亦都好細心預備咗漱口水同棉花棒供客人使用👍🏻 同場有對夫婦亦都已經book定下一次再嚟食 仲要指定同一位師傅添🤓
📍鮨㐂
銅鑼灣渣甸街66號Aura on Pennington 18樓