2023-10-15
趁著連假去銅鑼灣食燒肉,位置係皇室堡商場附近十分方便,餐廳充滿和風特色,而且今次幸運地坐係窗口邊的小房間,私隱度甚高,可以一邊望住美景一邊燒肉。宮崎A5櫻花牛稀有部位盛合今次揀呢個A5牛稀有部位盛合,大有由來,靚牛來自宮崎縣櫻花牧場, 特別多油花,食落會好juicy。仲有細分唔同種類,例如牛角腩、牛柳等等。呢個set仲跟左豐富前菜,魚湯和茶碗蒸,茶碗蒸上面仲有三文魚籽粒粒,蛋好滑溜。壺漬A5宮崎牛肋條配雞頸肉另外呢款係醃製過的A5牛肋條搭配雞頸肉。好鍾意預先醃製過的壼漬牛肋條,特製醬汁類似燒汁,配上大量洋蔥片,味道出眾。另外雞頸肉好肉質有咬口,好爽,但係又唔會柴,我特別喜歡呢款肉搭配粉紅粗鹽。午餐可以揀飲品或者甜品。甜品係柚子雪芭,柚子味好濃,而且有細細粒柚子咬下,酸酸甜甜中和返剛剛燒肉膩的感覺,十分清新。下次有特別慶祝活動一於黎呢間餐廳一邊望住個維港景一邊燒肉啦。
宮崎A5櫻花牛稀有部位盛合
壺漬A5宮崎牛肋條配雞頸肉