2018-03-05
今日過左銅鑼灣開工,放工就同同事去了登龍街搵食,這間The Point是在街尾,餐廳不算太大。首先要了個沙律Arugula & pear salad,主要是火箭菜、梨子、芝士、核桃,配上黑松露醋汁,我最鍾意就係火箭菜苦澀味,加上梨味帶甜,中和苦澀味,不過黑松露味則不太吃得出,反而醋味既甜且酸,清新開胃。之後再點了個意大利風干系列拼盤Antipasto platter,有幾款風干火腿及意大利腸,咸味不算太重,肉味甘香,質素不錯,還配上水牛芝士及番茄中和咸味感。主菜是海鮮意大利脆米湯飯,湯底有濃郁的蝦香,非常鮮甜,有多款海鮮如蝦、蜆、青口及三文魚等,海鮮足料,飯內有些香脆,咬落口感特別。最後當然要試埋個Posh Hawaiian pizza,pizza面舖上了風干火腿及一些火箭菜,菠蘿很甜,餅底又薄又脆,唔會太滯,可以食多幾塊。最後值得一讚是店員會經常幫忙加水,始終食物比較濃味,所以要飲水去中和一下,當然餐廳亦有多款飲品及酒類提供啦。