2021-12-27
識我嘅朋友都知我好鍾意食日本菜🍙今日嚟到銅鑼灣呢間新開張嘅日式餐廳 —「極鮨」📣餐廳以淺木色作主調🪵設有吧枱位置🥂榻榻米包廂🎏同普通座位供食客選擇用餐環境🥢特別欣賞餐廳嘅時令菜單📋菜式嘅魚類品種都係較為少見嘅😃而店員嘅服務態度👧🏻更係令人相當滿意👏🏻每款菜式上枱時😽都會耐心介紹其獨特之處💬實在抵讚🎉🔸京都壽司盛合十貫。特上($488)壽司飯特別選用北海道七星米🍣粒粒飽滿分明🍚晶瑩剔透⚡️米味更係相當濃郁💃🏼配合自家調製嘅白菊醋🍾食落清爽微酸😬倍感滋味💖🌟牡丹蝦蝦肉甘甜醇厚🦐鮮爽無比🤗配搭魚子醬🎊味道層次瞬間提升👍🏻🌟炙燒鱸魚口感嫩滑💋魚皮經過微微火炙🔥滲出淡淡油脂香😺令人回味無窮🗯🌟帆立貝嚟自北海道嘅帆立貝厚肉肥美🐚鮮甜爽嫩🤠加入wasabi調味👅為壽司帶嚟一份清新嘅感覺🌿🌟縞鰺縞鰺油脂豐富🐠食落結實爽口💁🏻♀️魚味相當突出👐🏻不愧為深海池魚中最高級嘅品種🏆🌟三文魚子軍艦色澤亮明亮鮮艷🏵咬開更流出滿有海味🌊同鹹甜味嘅卵汁💦口感相當豐富🤚🏻🌟中拖羅魚肉鮮甜肥美🐟入口即溶🤤配以蔥花🌱增添色香味🙆🏻♀️食完滿足感大增🎖🌟池魚肉質鮮嫩🐡脂肪比例適中😸當中嘅魚油甘香細膩✌🏻令人相當有驚喜💥🌟鰤魚色
🔸京都壽司盛合十貫。特上($488)
🌟牡丹蝦
色澤紅潤👄脂膏豐腴🥳入口滑溜柔軟💕魚香味更係相當濃郁💫
🌟炙燒金目鯛
炙燒金目鯛油潤甘甜🐋食落更散發出陣陣焦香👀令人一試難忘😻
🌟蟹肉蟹膏軍艦
蟹肉份量相當豐富🦀蟹味濃郁芳香🙋🏻♀️鮮味餘韻喺口中縈繞💨誠意推介🙂
🔸甘鯛立鱗燒($138)
顧名思義👉🏻甘鯛立鱗燒係指以半煎炸嘅油淋法☄️將甘鯛連魚鱗一同烹煮😮從而令魚鱗做到層層「立起」嘅效果✅鱗片酥香脆口😚魚肉肉質柔軟細滑💗不論味道🤓口感或造型都令人驚艷🎁
🔸原條池魚刺身($258)炸魚骨(+$30)
擺盤相當精緻嘅池魚刺身😎魚肉色澤粉嫩🎀鮮甜肥美😼肉質緊實爽口🤟🏻油香滿溢😁蘸點柚子汁🍋更能突顯池魚嘅鮮味💟其後再請師傅將剩低嘅魚骨加以煎炸👨🏻🍳魚骨變得香酥乾脆🦴加入椒鹽🧂更添惹味程度🥇值得一試😘