2023-09-09 83 views
今日同老公睇完套GT跑車浪漫旅,就係銅鑼灣附近搵咗間日本餐廳食😋,入到餐廳環境好大座位好闊落,今次我地叫咗個二人餐嚟食。蒲燒鰻魚釜飯🐟鰻魚嚟到職員叫我地用個漏斗倒數1️⃣分鐘先打個鰻魚飯,個飯好豐富除咗鰻魚之外,仲有枝豆、冬菇、菠菜同栗子等等,另外旁邊有個鰻魚汁,怕個飯唔夠味可以撈落去等佢入味啲,個飯食到最後可以加壺茶整個茶泡飯嚟食,有幾個唔同食法幾吸引👍🏻。刺身三品及磯煮鮑魚刺身好新鮮而且師傅切得好厚身,食落好肥美,刺身有呢幾款包括,三文魚、劍魚腩、甜蝦及磯煮鮑魚,個鮑魚好彈牙咬落一啲都唔硬,另外用咗醬汁醃製過食落好入味同好鮮嘅鮑魚味👍🏻。味噌三文魚鮫鍋呢個湯材料好豐富,有好多舊三文魚鮫,另外仲有京蔥、豆腐、冬菇、金菇、紅蘿蔔、娃娃菜、菠菜,令到個湯好鮮甜好入味,三文魚鮫食落一啲都唔腥。燒安格斯牛扒🥩個安斯牛扒自己可以係爐到燒,可以控制到個生熟程度,而我鍾意食比較生,牛扒每一面輕輕烤一下就得,再配埋旁邊嘅醬汁,食落酸酸甜甜帶出牛扒嘅鮮味,而且仲有少少入口即融嘅感覺🤤。日本蕃茄沙律🥗沙律分量都好多,上面仲有大大嘅原仔蕃茄切咗片,配埋個醬汁食落酸酸甜甜好開胃,好清新嘅感覺。

蒲燒鰻魚釜飯🐟

刺身三品及磯煮鮑魚

味噌三文魚鮫鍋

燒安格斯牛扒🥩

日本蕃茄沙律🥗

2023-09-07
$250 (Dinner)
  • 燒安格斯牛扒
  • 磯煮鮑魚