The Grill Room (銅鑼灣廣場二期)

2024-08-16 1297 views
最近升咗職,為咗食返餐好慶祝吓,一於搵吓公司附近有咩好嘢食。見到網上都幾多人推介銅鑼灣呢間The Grill Room,環境好似唔錯,氣氛好好咁樣,食物嘅評價都好好,於是就book咗呢間試試佢!餐廳位置都方便,就喺銅鑼灣廣場附近,即係壽司郎嗰幢大廈,上到去已經見到環境唔錯,餐廳環境有情調,有高級感。首先我哋叫咗一個Cocktail一個Mocktail,Cocktail非常好飲,我平時唔係一個好飲酒嘅人,但係呢一杯就就係好好入口,面嗰度嘅泡泡整到好似奶蓋嘅口感,非常好飲👍🏻配埋啲食物一齊飲非常鮮。餐包外脆內軟,口感好好。餐湯係南瓜湯,中間有粒煎香咗嘅帶子,帶子有驚喜!前菜係千層薯配他他,千層薯整得好好味,真係食到好多塵嘅口感,非常立體,再配上酸甜鹹嘅他他,非常惹味。主菜方面我哋叫咗個蘑菇意大利飯,真係好有驚喜,呢一種味道令我諗返起之前喺意大利食過好好味嘅一餐蘑菇意粉!嗰隻蘑菇醬嘅調味真係好有意大利嘅風味,好鮮好好味,意大利飯嘅口感都做得啱啱好,呢味菜真係非常之回味!另外我哋叫咗個小食,係類似忌廉醬焗薯,份量都唔少,薯仔好好味,配上呢啲忌廉醬好惹味,呢度嘅薯製品都整得好出色最後以一個超級好

最後以一個超級好味嘅檸檬撻作結,好驚喜地佢有焦糖脆脆,我非常之鍾意食,焦糖脆脆甜到啱啱好,唔會燶,然後另外佢仲有啲蛋白脆脆,加埋佢香脆嘅撻皮,同埋檸檬撻嘅內涵,成件事口感非常有層次,係一個非常之出色令人印象深刻嘅甜品

滿足的一餐

#hkfoodie #hkeats #thegrillroom #香港好去處 #香港打卡 #香港美食 #西餐 #扒房 #銅鑼灣 #銅鑼灣美食 #香港探店 #香港必吃 #香港美食攻略