銅鑼灣嘅樓上餐廳一向都唔錯,呢晚嚟到位於謝斐道嘅呢間《Cafe Zense》,嘢食好食,坐得又舒服,值得推薦👍餐廳室內店面唔算特別大,但有好chill嘅室外位置,可惜我哋去到嘅時候室外已經full晒,唯有坐入面。我哋兩個人都食咗少少嘢先嚟,所以只係叫咗個小食拼盤、意粉同甜品。見其他人嘅飲品賣相都好靚,有機會再嚟嘅話一定會試吓。餐廳嘅侍應唔算多,但客人就坐到full晒,所以食物都等得比較耐,又或者要揮好耐手先應到你,入咗餐廳都要等一陣先有人招呼你,如果加聘人手就更加好喇😛另外店員除咗一個女仔服務比較好之外,其他都好似比較木獨,仲有個男店員serve人嘅時候唔會出聲,連menu都係pat落枱,服務方面有待改善。話雖如此,但係食物嘅質素同環境又的確係唔錯,每款菜式都係即叫即整,上枱時熱辣辣,係抵等嘅🤤ZENSE雜錦拼盤($138)ZENSE snack combo- 香草蜜燒雞翼、蜜糖芥辣雞柳串、招牌薯條、紐倫堡腸雞翼外層搽咗蜜糖再燒,脆脆地,好似bbq燒嘅咁。燒雞翼,我鍾意食👅雞柳串比較少見喺小食拼盤入面,但好夠汁夠味,而且唔鞋。薯條有啲KFC薯格嘅感覺,好食。腸仔就冇咩特別,都好食☺️

ZENSE雜錦拼盤
ZENSE雜錦拼盤($138)
ZENSE snack combo
- 香草蜜燒雞翼、蜜糖芥辣雞柳串、招牌薯條、紐倫堡腸
雞柳串比較少見喺小食拼盤入面,但好夠汁夠味,而且唔鞋。
薯條有啲KFC薯格嘅感覺,好食。
腸仔就冇咩特別,都好食☺️
煙三文魚蒔蘿檸檬忌廉意大利扁麵
煙三文魚蒔蘿檸檬忌廉意大利扁麵($118)
Linguine with smoked salmon in lemon and dill cream sauce

意粉texture al dente,有咬口得嚟又唔會太硬👍
煙三文魚鹹嘅,檸檬就酸嘅,中和咗忌廉嘅膩感,味道層次都幾豐富。
德式班戟伴冧酒脆糖香蕉、朱古力碎
德式班戟伴冧酒脆糖香蕉、朱古力碎($88)
Dutch baby pancake with caramelised banana
呢個真心推薦!!😍
香港好少餐廳有得食Dutch pancake,估唔到呢到有不特止仲好好食😛
成個pan上枱,份量好大。
Pancake側邊脆身,入面啲就軟身啲,蛋味都幾重。
面頭有香蕉一開二、雲呢拿雪糕、cream同朱古力醬,香蕉面頭仲有層焦糖添!

值得encore嘅餐廳!!✨✨

Menu: