2023-08-21 147 views
廚師發板 九件壽司定食($518/午市定食/附前菜一品+沙律+季節茶碗蒸+湯+甜品或咖啡/另加一)老師準備移居離港,約餞行lunch,感謝過去教我正確嘅價值觀💡餐廳L型吧檯可接待十六位,同其他客人距離唔會太密;全程望住師傅整壽司,師傅耐心講解每道食材,到chit chat都令人覺得舒服;午市定食依壽司或刺身數量選擇,食材廚師發板,由$4百幾到$8百幾左右都有,亦有$980 omakase,豐富啲有埋鰹魚料理🐟叫咗$518定食,包括廚師發辦壽司9貫,前菜、沙律、茶碗蒸、湯、甜品或咖啡🥢前菜 (正常發揮)🥢沙律 (正常發揮)🥢赤味噌湯(蝦味鮮甜)🥢茶碗蒸(用咗白粟米有驚喜,味道清新香甜,蛋極滑)🍣1) 間八(用香檸汁同海藻鹽去吊出魚味,煙韌中帶少少脆感)🍣2)富山灣白蝦 (最鍾意!一堆白蝦握成球後以昆布鹽漬提鮮,黏口,鮮味爆發)🍣3) 池魚 (伴以蔥醬,清爽帶油)🍣4)白海松貝 (彈牙) 🍣5)縞鰺 (甘甜,油分重)🍣6)北寄貝 (爽脆)🍣7)北海道根室馬糞海膽 (入口即溶,好鮮,大滿足!)🍣8)青森県大間赤身 (柔軟魚味濃郁,醬油漬增添鮮味)🍣9) 青森県大間拖羅 (油香充足,入口即化油

老師準備移居離港,約餞行lunch,感謝過去教我正確嘅價值觀💡餐廳L型吧檯可接待十六位,同其他客人距離唔會太密;全程望住師傅整壽司,師傅耐心講解每道食材,到chit chat都令人覺得舒服;午市定食依壽司刺身數量選擇,食材廚師發板,由$4百幾到$8百幾左右都有,亦有$980 omakase,豐富啲有埋鰹魚料理🐟叫咗$518定食,包括廚師發辦壽司9貫,前菜、沙律、茶碗蒸、湯、甜品或咖啡

🥢前菜 (正常發揮)
🥢沙律 (正常發揮)
🥢赤味噌湯(蝦味鮮甜)
🥢茶碗蒸(用咗白粟米有驚喜,味道清新香甜,蛋極滑)
🍣3) 池魚 (伴以蔥醬,清爽帶油)
🍣4)白海松貝 (彈牙)
🍣5)縞鰺 (甘甜,油分重)
🍣6)北寄貝 (爽脆)
🍣7)北海道根室馬糞海膽 (入口即溶,好鮮,大滿足!)
🍣8)青森県大間赤身 (柔軟魚味濃郁,醬油漬增添鮮味)
🍣9) 青森県大間拖羅 (油香充足,入口即化油)

師傅握壽司手勢乾淨利落👍🏻飯魚厚薄比例到醬汁調味適當,魚貝鮮甜,冇多餘調味,溫度平衡,舍利米飯鹹度軟硬度平衡,有空氣感,一體感拿捏得好;上菜順序流暢,節奏舒適,成餐飯個感覺就係好穩定,冇花巧嘢☺️呢個價位呢個表現係above average⭐️⭐️⭐️