銅鑼灣·珍稀生雞肉他他備長炭燒鳥專門店炭火地雞 Yakitori25📍銅鑼灣登龍街28號永光中心25樓➰好歌推介「等不到天黑,煙火不會太完美,回憶燒成灰,還是等不到結尾。」.#她說  #林俊傑➰近日旅遊業經濟等都一一開始復甦,鬧市開始重拾舊時車水馬龍繁華景象,不過變相令到好多餐廳都一位難求,今日想食嘅依間餐廳位於銅鑼灣登龍街之中,附近餐廳食肆林立,但毫不例外都係排隊情況,因此都非常建議提早訂位,免得掃興。.今日食依間串燒專門店一入到餐廳就感受到係熱鬧氣氛,客人們舉杯盡興,完全係置身日本居酒屋盛況,不過枱與枱之間空間都足夠,各自形成一個小角落談天說地。餐廳裝飾佈置亦新潮玩味,配合木系餐桌形成對比令人有耳目一新嘅感覺。.就座後店員率先奉上一個質感精緻嘅串燒碟,碟上有各式醬料可以點串燒用,頓時令用餐環境更添雅緻,店員亦隨即熱心簡介一下餐廳特色及推介招牌必點菜式,餐廳使用日本備長炭,好處係高溫短火,迅速燒熟食物,由內至外均能保存食物嘅鮮味同肉汁,餐廳除左提供各類特式燒鳥,亦有其他豬牛海鮮種類可供選擇。➰飲品✥日式柚子烏龍茶 💲42 ⭐️4/5⭐️✥菠蘿冰乳酸 💲38 ⭐️4.1/5⭐️✥梅酒梳打 💲4
銅鑼灣·珍稀生雞肉他他備長炭燒鳥專門店

✥日式柚子烏龍茶 💲42 ⭐️4/5⭐️
✥菠蘿冰乳酸 💲38 ⭐️4.1/5⭐️
✥梅酒梳打 💲48 ⭐️4.1/5⭐️
✥梅酒加冰 💲48 ⭐️4.25/5⭐️
朋友今日表示唔想飲酒,就前後叫左兩杯無酒精飲品,柚子烏龍茶順喉,菠蘿冰乳酸冰爽解膩,仲有粒粒菠蘿係面,唔飲酒嘅朋友推薦一試。
而我前後就叫左兩杯梅酒,加梳打比較清爽,酒精感唔重,容易入口,而梅酒加冰則係用左富士山杯令吸睛度大增,亦加入梅漬提昇酸度,好推薦。
日式柚子烏龍茶
梅酒加冰

➰前菜小食
𖥕煙燻雞火腿他他 💲88 ⭐️4.3/5⭐️
係日本嘅時候有大膽挑戰過生雞肉刺身,估唔到香港都有餐廳做,餐廳表示雞肉他他嚟自日本低溫殺菌技術處理同真空空運到港,所以完全可以放心安全食物,雞肉他他上枱已經好吸引,伴上各式配料及月見蛋黃,令人垂涎三尺,撈勻各種配料之後放上紫菜入口,入口似煙三文魚質感,味道更加咸鮮,想試新野嘅朋友推薦一試。
煙燻雞火腿他他

𖥕炸日本山芋 💲58 ⭐️4.1/5⭐️
擺盤精緻,外脆內嫩,芋香味濃,新鮮即炸仲冒住絲絲熱氣,配埋沙律醬更好入口。
炸日本山芋

𖥕甘口嘉美雞全翼 💲48 ⭐️4.2/5⭐️
用上由香港開發嘅優質嘉美雞,原隻雞全翼脆炸後再淋上日式甜醬油,外皮酥脆,入口肉質爽口惹味,好推薦。
甘口嘉美雞全翼

𖥕香脆雞皮配香蔥酸汁 💲58 ⭐️4.2/5⭐️
落單時以為係串燒雞皮,店員落單後過黎溫馨提示依份一份前菜小食,幫我地落左一份先,非常貼心,果然依份小食份量都唔惹少,雞皮酥脆咬感已經非常好食,配上香蔥酸汁更加醒胃,可以食多幾塊都唔怕膩。
香脆雞皮配香蔥酸汁

𖥕雞肝醬多士(2人份) 💲48 ⭐️4.3/5⭐️
香脆多士配上濃香雞肝醬,醇香滋味,比起鴨/鵝肝醬更為清新,鐘意食肝醬嘅朋友推薦一試。
雞肝醬多士

𖥕味淋魚乾 💲48 ⭐️4.2/5⭐️
味淋魚乾已經成為我去每間居酒屋必點菜式之一,今日餐廳水準亦非常唔錯,即點即燒,微焦煙韌帶脆,送酒一流。
味淋魚乾

𖥕春菊及水菜沙律 💲68 ⭐️4.1/5⭐️
份量豐富,春菊及水菜亦比較少見,爽口解膩,用嚟中和串燒油膩非常唔錯。

➰串燒
餐廳主角當然係串燒部分,主要以燒鳥種類為主,其他豬牛及海鮮野菜類種類都有提供。
❀熟成雞腿肉(連雞蠔肉) 💲42 ⭐️4.3/5⭐️
一串2件嘅雞腿肉連雞蠔肉燒得外脆內嫩,一口一件非常滿足,因為用上備長炭關係,將肉汁充分鎖住,肉味份外濃郁,非常滋味,必點推薦。
❀雞頸 💲34 ⭐️4.2/5⭐️
近年開始見到燒鳥店提供雞頸肉亦會必點,同平時食到嘅雞肉相比完全唔同,非常爽口。
❀雞軟骨 💲30 ⭐️4.3/5⭐️
依度嘅雞軟骨串燒得非常之好,焦香微燶,色澤均勻,係近來食過少見高水準嘅雞軟骨,推介。
❀椎茸免治雞肉  💲38  ⭐️4.1/5⭐️
將免治雞肉釀入椎茸之中,無須過多咀嚼即可吞嚥,配搭燒汁好滋味。
❀牛舌蔥卷附月見 💲48 ⭐️4.1/5⭐️
❀鹽燒牛舌芯 💲58 ⭐️4.3/5⭐️
餐廳主打燒鳥,係牛舌控嘅我地亦都只挑選左兩串牛舌串燒一試,估唔到亦相當有驚喜,牛舌蔥卷包裹香蔥,香蔥吸收哂肉汁精華,好豐富淺味。而鹽燒牛舌芯用料優質,加上備長碳燒火喉精準掌握,牛舌芯爽口嫩滑肉味濃郁,非常惹味,牛舌控最愛。
❀豚肉紫蘇卷 💲34 ⭐️4.1/5⭐️
❀豚肉牛肉果卷 💲38 ⭐️4.1/5⭐️
兩串豚肉卷配抬亦都唔錯,前者紫蘇葉令豚肉串燒入口香氣層次更為提昇,後者搭配牛油果入口即溶之外更留有餘香。
❀炭燒白鱔 💲68 ⭐️4.2/5⭐️
餐廳海鮮選擇類唔多,但水準亦都不容小覷,白鱔串燒得色澤油亮,醬汁均勻,單憑肉眼已可分辨係高水準,咀嚼下果然煙韌爽滑,配搭燒汁惹味鮮甜,可以一試。
椎茸免治雞肉
雞軟骨

➰主食
親子丼 💲58 ⭐️4.3/5⭐️
見到餐廳竟然有親子丼,食完咁多串燒之後對餐廳出品都好有信心,就即管叫一碗試試,果然無令我地失望,親子丼份量適中,唔會過飽,蛋香濃郁多汁,雞肉非常嫩滑,係日本食到嘅水準,推薦一試,另外附有赤味噌湯。
親子丼

濃香雞湯 💲32 ⭐️4.3/5⭐️
餐牌上仲有依碗雞湯單點,可見餐廳對自家出品相當有信心,咁啱朋友亦都想飲湯潤一潤喉,雞湯上枱並無太大驚喜,但一飲之下內有乾坤,雞湯濃而不膩,每啖都飲到濃湯精華嘅膠質,暖喉潤肺,難怪餐廳咁有信心將依碗雞湯放係餐牌上。
濃香雞湯

甜品
最中餅 💲38 ⭐️4.1/5⭐️
兩塊脆餅之間放入濃郁抹茶雪糕伴紅豆,一份已經可以係兩人份量,抹茶雪糕非常濃香,恰好將串燒油膩感減去,用依個冰凍甜品為今餐作結正好。
最中餅

➰總結
餐廳以燒鳥串作主打,用上備長炭令所有串燒都更為鮮嫩保持肉汁,係近期食過處理串燒方面做得最好嘅餐廳,加上特色生雞他他令人眼前一亮,甚至主食部分親子丼及雞湯都做得非常出色,而價錢定位亦合理,鐘意食高質串燒嘅朋友非常推薦依間燒鳥專門店。

➿➿➿
#炭火地雞 #Yakitori25
#旺角美食#hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkfoodstagram #hkfoodporn #852eats #hkiger
#食好西 #相機食先 #香港美食
#炭の研究所
#煙燻雞火腿他他 #雞肝醬多士 #甘口嘉美雞全翼
#熟成雞腿肉 #雞軟骨 #鹽燒牛舌芯
#親子丼 #濃香雞湯

世上偶遇也是重遇,祝大家拼命無恙🫶🏻
賣吓廣告先,一個90後偽文青鐘意食好西聽好歌去旅行😋🎵✈️
有興趣睇更多好西好歌好玩推介,或者大家有好嘢Share嘅🥳
請大家Follow下我IG,比D支持,多謝✨:@healoop.foodie
日式柚子烏龍茶
梅酒加冰