2023-05-29
雖然最近越黎越熱,但係我都仲係耐唔耐就要打下邊爐,今次約咗個朋友一齊去試下呢間十下火鍋,我地叫咗個二人套餐,一開始以為會唔夠飽最後飽到上心口仲要食淨少少配菜,佢地啲配料每碟細細份但食落就覺得好夠飽˙³˙【 二人套餐 】$𝟑𝟐𝟖/𝐩𝐩✧ 十下麻辣火鍋 (鴛鴦鍋) ✧ 養生豆乳白鍋 (鴛鴦鍋) ✧ 大刀手切本地牛頸脊 ✧ 花雕醉雞✧ 十下三寶滑✧ 鳳城水餃✧ 麻辣鴨血✧ 三星蔥醬爆貢丸✧ 蔬菜拼盤✧ 懷舊果皮魚蛋✧ 脆炸饗鈴✧ 竹蔗茅根 +$𝟏𝟓湯底我地揀咗招牌既麻辣火鍋同豆乳白鍋,白鍋飲落有陣淡淡既藥材味,麻辣鍋唔會得死辣係有唔同香料味既麻辣湯底,入面仲有鴨血同蜂巢豆腐,兩個湯底都推介 (◍ ´꒳` ◍)配料最吸引既就係【十下三寶滑】三款分別係蝦籽蝦乾鮮蝦滑、鹹蛋黃墨魚滑同埋髮菜蠔豉牛筋滑,我自己就最鍾意佢地個蝦籽蝦乾鮮蝦滑,彈牙又食到粒粒蝦肉,係高質既蝦滑~除咗三寶滑之外,佢地既牛肉都唔錯,佢地既牛係【大刀手切本地牛頸脊 】牛味比較重,肉質都幾軟嫩,放入麻辣鍋都食好夾(ˊo̴̶̷̤ ̫ o̴̶̷̤ˋ) 第二出色既我覺得係佢地既【三星蔥醬爆貢丸】平時麻麻地貢丸既我都覺得好驚喜,一咬落去裏面啲薑蔥爆唒
【 二人套餐 】$𝟑𝟐𝟖/𝐩𝐩
✧ 十下麻辣火鍋 (鴛鴦鍋)
✧ 養生豆乳白鍋 (鴛鴦鍋)
✧ 大刀手切本地牛頸脊
✧ 蔬菜拼盤
✧ 懷舊果皮魚蛋
✧ 脆炸饗鈴
✧ 竹蔗茅根 +$𝟏𝟓
第二出色既我覺得係佢地既【三星蔥醬爆貢丸】平時麻麻地貢丸既我都覺得好驚喜,一咬落去裏面啲薑蔥爆唒汁,完全唔係平時打邊爐嗰啲劣質既丸!仲要讚下佢地既【懷舊果皮魚蛋】同平時啲魚蛋唔同,有陣淡淡既果皮味,就算放入麻辣鍋到都仲食得出佢好香既果皮味,鐘意呀(꒪´꒳`꒪ )
鐘意食鴨血既各位要黎試試呢間!!除咗麻辣湯底入面既鴨血之外,個𝐬𝐞𝐭仲包咗一碗可以即食既【麻辣鴨血】我自己就覺得呢碗麻辣鴨血比係湯底入面既更加入味,我一個人都食咗𝟑大塊!!