2023-01-20
餐廳有兩張壽司枱,每張都主要由一位師傅負責。我見lunch有提供set lunch menu,不過晚上就只提供 Omakase,收費係 $2500/人。以 Omakase 來說收費都係稍微進取,接下來就睇下有咩食啦!(不過叫得 Omakase 當然次次未必一樣,大家可以參考下我地當日既食材😹)-🎈前菜一碟上放上4款小前菜,跟住店員既建議順序去食。👉 鮟鱇魚肝 (因為我唔食鮟鱇魚肝,所以店員幫手轉左泡菜豚肉卷。)👉 日本蕃茄👉 松葉蟹肉+蟹膏豆腐👉 和牛 加左少少蒜-🎈刺身👉 毛蟹 師傅拆肉後配上蟹醋啫喱👉 厚岸生蠔 口感比較爽口,配橘子啫喱同辣椒蘿蔔蓉 (朋友唔食生蠔就上帆立貝配竹炭鹽)👉 赤鯥 微微燒香,配紅梅醬👉 銀鱈魚 一樣微微燒香,配海苔漬。口感會比赤鯥再油同嫩滑少少。👉 藍鰭吞拿魚 一口爆油既口感-🎈和食👉 甘鯛立鱗燒魚肉表皮保留魚鱗,煎香後將熱油淋係魚鱗上,做成香脆既口感。伴碟既係紫蘇葉花同青椒,幫助去除油膩感。-🎈壽司因為上菜係慢慢一道一道上,所以細食既我去到呢到其實已經飽左7成😹 同我一樣細食既不妨考慮叫師傅少飯。👉 活北寄貝 配柚子胡椒👉 鮫鰈 微微燒過,配辣椒蘿蔔👉
🎈前菜
一碟上放上4款小前菜,跟住店員既建議順序去食。
👉 日本蕃茄
🎈和食
👉 甘鯛立鱗燒
🎈壽司
👉 活北寄貝 配柚子胡椒
👉 鮫鰈 微微燒過,配辣椒蘿蔔
👉 牡丹蝦 用齊蝦頭蝦膏,再微微燒香
👉 海膽 全晚重頭戯✨
師傅提供左兩款海膽同紫菜。圓形碗内既係赤海膽,比較creamy少少。而皇冠碗内既係馬糞海膽,相對上就會清甜少少。擺得係皇冠碗到當然有來頭,師傅介紹呢款馬糞海膽係第一拍賣社既第13位,成$5000一板!而另一款赤海膽都要價$4000 一板。😹
最後師傅係席前灑上淡雪鹽,呢個完全係打卡環節,影相超靚!配埋紫菜一齊食超滿足😻
🎈湯
用魚湯滋潤返,好有魚油香。擺係到一陣影相表面已經有一層”衣“,可以想像到味道有幾濃😹
🎈甜品
甜品簡單上返個靜岡蜜瓜
🎀總括而言🎀
👉食物:種類好多,有前菜、刺身、和食同壽司。當中用左唔少炙燒手法,中意食魚油香既人會啱食。
👉服務:師傅係打卡friendly🤣,見到我地影相會停低比我地影,每一道壽司都解釋得好詳細。辛苦師傅成晚一打六😹!
👉環境:除左兩張壽司枱仲有幾張table,位同位之間有唔少空間,坐得好鬆動。
🎀其他小資訊🎀
👉訂位:phone booking