2023-07-26
之前食開同品牌既刀削麵,日日排長龍,見到佢開左呢間銘興酸菜魚,睇落好正,就過嚟試下啦😋😋老壇酸菜魚 ($58)酸菜魚湯底好香濃,酸菜又唔會太酸,魚肉鮮甜好彈牙,仲有勁多酸菜,娃娃菜,金菇,豆卜等等既配料,勁足料😍😍金湯酸菜魚配肥牛 ($68)除咗酸菜魚之外,仲有得用金湯配切得薄薄嘅肥牛,食落好滑嫩,仲要加上魚嘅香味同其他配料,好好味呀🤤🤤配飯,紅薯粉酸菜魚湯底夠味,飯同埋粉都可以配佢,我哋揀咗一份飯同一份紅薯粉,飽肚之餘仲可以試下兩種口感😜😜跟餐仲有得+$8轉支裝豆漿,解辣又好飲涼拌海蜇 ($45)涼拌嘅海蜇有啲彈牙,加上大量青瓜,口感好開胃,唔會太膩脆脆香小酥肉 ($40)小酥肉一上桌,好香好脆,口感好好,每塊都好肥瘦均勻👍👍整體嚟講,銘興酸菜魚真係好好食,酸菜魚湯底好味,魚肉又鮮又嫩,其他嘅小食都好正,味道好濃郁,可以再黎多幾次。不過餐廳比較細,座位唔多,可能遲d 就好似刀削麵咁要等位,眼見都幾多人叫外賣走😆😆 📍 銘興酸菜魚 (黃埔新邨) (紅磡)紅磡黃埔新邨德民街36號地下C號舖#香港美食 #香港必食 #hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkf
老壇酸菜魚 ($58)
金湯酸菜魚配肥牛 ($68)
配飯,紅薯粉
涼拌海蜇 ($45)
涼拌嘅海蜇有啲彈牙,加上大量青瓜,口感好開胃,唔會太膩
脆脆香小酥肉 ($40)
小酥肉一上桌,好香好脆,口感好好,每塊都好肥瘦均勻👍👍
📍 銘興酸菜魚 (黃埔新邨) (紅磡)
紅磡黃埔新邨德民街36號地下C號舖
#香港美食 #香港必食 #hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkfoodpic #hkig #hkfoodie #hkfoodies #food #foodie #foodstagram #foodblogger #berryfoodie #berry 紅磡 #酸菜魚 #銘興