2021-04-04 1545 views
堂煌有格調的入口,一排香檳隧道迎賓,九曲十三灣先入到大堂,很是期待,抵達正廳,雖然裝修有少少舊,但相當開揚,滿心歡喜坐下,但開始發現有點不對勁,首先無sommelier和名酒cart有點意外,就連酒牌都要問先俾,再看看menu,hummm~ 應該中伏了,$400-600一個午餐,原來不是很高檔那種法國餐廳。 人已坐下,走也太難睇,就試一試,但真係失望至極,根本就是舊式平民行貨餐廳,食物鋪排造型食物盛器老套到呢。。。。30年前就可以叫高檔餐廳,就連侍應的質素都好平民feel,不是無禮貌,不過就是普通到不能再普通。 這個有如吃自動餐攞埋位的海鮮冷盤,“鞋”颯颯的龍蝦,有點莖攣的生蠔,少少腥,啲凍蝦雪到僵硬,但蝦殼卻很明顯是霉的。 湯-- 我地唔鍾意飲蕃茄湯,只能換沒有黑松露的磨菇湯,一般。 行貨沙律,依家的沙律presentation都色彩繽紛如画。 Seabass 有泥味肉質又“鞋”,我地一早就提咗服務員,不要over cooked,服務員當然是一臉呆滯的。 Egg Florentine 只得一隻蛋,一般egg benedict 都兩隻啦,啲婆菜好鹹! PS. 成件事就是老套行貨,但竟然

PS. 成件事就是老套行貨,但竟然唔包餐茶!!

總結就是錯配,本來這樣的超級位置可以打造無限,$3000 per head都絕對不成問題。
除非大改革,否則無再去的理由!
2021-04-03