2021-07-12
胡椒豬肚雞煲係餐廳嘅鎮店之寶 特選三黃鬍鬚雞 可選一隻$288或半隻$198份量今日一家四口一齊食所以我哋揀咗一隻雞 一隻雞嘅份量啱啱好 三黃雞唔算大隻 但勝在冇乜多餘脂肪 皮脆肉嫩 鍋中亦有大量炸支竹及豬肚 食曬全個煲嘅嘢其實都已經飽咗一半特別想提下個湯底 胡椒味好香 好重雞味 飲完之後個身真係會暖笠笠㗎打邊爐之前先調好配料 醬介每位12蚊 醬料架乾淨企理 生蒜,芫茜,辣椒夠新鮮 虎皮尖椒(小食)$48 用蒜頭豆豉辣椒炒真係惹味到不得了 味道又香又辣 尖椒口感爽脆 炒得夠乾身 非常好吃即叫即炸脆響鈴$38 上枱嘅時候仲係熱辣辣 真係即叫即炸㗎 可以就咁食 亦都可以浸湯食 咬下一口鬆脆非常 又唔油膩 必食之選牛臉頰片$88 每日限量供應 此部位是牛的臉珠 真係食得刁鑽 我都係第一次食 口感出奇地彈牙 肉味好香濃 由於冇乜脂肪 所以肉質幾有咬口五層白肉片$78 肥瘦相當均稱 一層脂肪一層肥肉 入口有即溶效果 肉質鮮甜由於個湯底實在太好味 所以額外叫多一份炸支竹同埋烏冬 吸盡湯底嘅全部精華 咁樣先係識食嘅至高境界