2017-10-26 111 views
最近同朋友傾開食辣野, 佢介紹左係灣仔有間新開食川菜湘菜, 口碑幾好, 特別係辣度全有廚師自己調 ,無問我地要幾大中小辣 。訂位1830 到達時都幾圍枱 ,食飽門口已有人等位 整體餐廳裝修華麗 ,碗筷亦好有特色 。大家揀菜時, 我已選左酸菜魚同毛血旺, 呢兩道係我係中國旅行時食過 ,所以想回味下, 同埋窺探到左右都有叫 ,比想像中無咁酸同辣 味道濃 ,用上桂魚 ,魚肉嫩囗 ,加埋酸菜菇菌好惹味 。毛血旺呢個鐘情辣野一定必叫,麻麻辣辣四川花椒唔會死辣,香麻。我食到個口同唇痛同麻痺左 不過真係好鐘意豬紅, 豬腸, 牛脷 ,火腿, 牛柏葉 ,尤魚等用料份量足,好醒胃,揀食材都好開心似尋寶最底還有薯粉吸收晒精華。 小食 夫妻肺片 成都街頭小食 紅油,花椒,辣椒同芝麻 主要係牛肚牛舌牛肉牛雜,切薄片,好味兼開胃少少麻 過癮 。四川涼粉 好滑配埋蔥粒,花生粒,十級美味,惹味非常 。

毛血旺
用料份量足,好醒胃,揀食材都好開心似尋寶
最底還有薯粉吸收晒精華。

小食
少少麻 過癮

四川涼粉
好滑配埋蔥粒,花生粒,十級美味,惹味非常 。

Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
  • 酸莱鱼