2024-01-10
上一次食「新沙洞大排檔」係夏天時帶埋柴柴黎既,門口有pet friendly座位,雖然半戶外,但有風機吹着感覺還好。今次同老公二人世界重臨想舒舒服服嘆下,選了室內座位坐得較舒適。店內外貫轍韓式大排檔的風格,都幾似去左韓國。今次多了秋冬新菜式,推介鐵板燒系列,天氣凍圍爐烤肉最正👍🥢鐵板濟洲黑毛豬拼盤🥓石燒可以自己煮幾好玩,黑毛豬是五花腩部位,燒熟後特別香,肉質爽脆油潤,肉汁鮮甜,烤香後外脆肉嫩,包生菜、泡菜、蒜粒、辣醬可以減膩,口感又豐富。🥢鐵板燒韓式鰻魚配烤紫菜🐟選用新鮮鰻魚中間的部位,每一塊都好肥美、肉厚。以鐵板燒烤後的鰻魚更惹味,肉質嫩滑結實,魚香四溢,配埋秘製鰻魚骨燒汁,再包紫菜食,味道和層次感更提升,啖啖肉好好味。🥢牛肉飯卷🍙一份8塊,份量多,紫菜包着厚厚碎牛肉、甘筍絲、青瓜,每件都得豐富飽滿,口感非常充實,食2件都好飽肚了。🥢水冷麵🍜每次食韓國野老公必點,酸酸地開胃,一年四季我哋都好喜歡食。這碗水冷麵又係好大碗,麵底保持煙韌Q彈,配埋醃酸蘿蔔、青瓜絲、溏心蛋,加少少辣醬味道更好。🍶原粒蜂巢蜜米酒 天氣凍飲下温熱既米酒可以暖身,初時怕酒味太重飲唔到,估唔到入口順滑一啲都唔拿喉,
今次多了秋冬新菜式,推介鐵板燒系列,天氣凍圍爐烤肉最正👍
🥢鐵板濟洲黑毛豬拼盤🥓
🥢鐵板燒韓式鰻魚配烤紫菜🐟
🥢牛肉飯卷🍙
🥢水冷麵🍜
🍶原粒蜂巢蜜米酒
天氣凍飲下温熱既米酒可以暖身,初時怕酒味太重飲唔到,估唔到入口順滑一啲都唔拿喉,加上原塊蜂巢蜜慢慢溶入酒中,令米酒帶點香甜味,暖暖地又甜甜地,同啲食物都好match。
另外仲見到新推介醬油蟹$168(原價$248)包麻油紫菜飯,抵食。