2018-01-24
今晚同朋友嚟到銅鑼灣嘅鐵魚川式食堂食飯, 呢個地理位置真係好方便, 佢喺銅鑼灣c出口一出嚟 ,抬頭一望就會見到好大個鐵魚川嘅牌 ,行過對面上六樓就係呢間舖喇一入到嚟就見到佢嘅擺設好靚同埋座位好寬敞,好舒適 ,我同朋友兩個人被安排坐卡位, 卡位真係好舒服,可以睇到呢個嘅好靚嘅夜景!我嚟食嘅時候呢已經係夜晚七點啦!好肚餓喇事不宜遲我哋即刻睇嚇餐牌, 餐牌實在太多選擇 ,於是店員就係我哋細心咁介紹每一樣嘢嘅特色 ,就選擇咗食銅魚食一個半鐘首先登場既係前菜 前菜呢有四種第一種呢就係 嫩七八草, 呢個係一個沙律菜 ,調味啲啱啱好, 我好滿意!第二個叫做 魚情味豆芽 ,個名改得好搞笑,因為呢個係主打,呢個係辣味嘅豆芽 ,越食越辣, 越食越過癮!手撕包菜 都係列嘅 非常惹味跳水木耳係酸味嘅主菜正式登場啦我哋叫咗呢個江豚魚青檸越式烤魚 ,因為如同埋青檸味好夾, 所以我哋選擇咗食呢味。 魚肉好嫩滑好鮮味 ,仲要冇骨添 ,側邊仲有好多嘅菜包圍住, 又酸酸地嘅菜 ,仲有我最鍾意食既金針菇, 望落係咪好吸引好想食呢!然之後呢食完呢個之後就食海鮮大雜燴 ,有聖子皇,海蝦,同花甲 ,樣樣都好新鮮呀!最後又點少得肉
手撕包菜 都係列嘅 非常惹味
跳水木耳係酸味嘅
最後又點少得肉類呢 !除左右手字嘅牛腰脊, 仲有手切安格斯牛肉 ,麻辣鱈魚湯丸, 一咬落去成口都係麻辣汁 ,另外一隻遠呢就叫做芝士雙響 ,好juicy! 最後就有呢個黑豚腩片!
蔬菜有冬菇 粟米 同埋生菜
最後嘅嘢飲呢我就叫咗呢個本店自家製嘅紅桑莓蜜茶。
而朋友呢就叫咗菊花薑蜜茶, 兩杯飲料都十分唔錯, 要酸味有酸味,要甜味有甜味,要薑味有薑味, 正!