2006-03-20
平時都好少去佐敦寧波街一帶,仲以為個度得茶餐廳咁悶。門口貼左好多雜誌介紹,呢間舖應該來頭唔少。想叫魚鮫粥(其實都唔知係乜),但係老闆話冇喎,迫住叫魚骨粥同呢度最出名既魚卜粥。睇到其他食客食一碗粥都食耐,因為佢d粥真係好大碗。佢d粥特別在用大火生滾,再加d生菜係面,食落真係幾爽口。睇住煮粥既伙計對住個火光紅紅既爐頭煮粥,佢條圍裙差少少就燒著左,真係好想走埋去同佢講小心安全。可能火氣太猛既關係,魚卜粥既魚卜煮到左,陣味真係好難頂! 相反我以會好多骨既魚骨粥,d骨都有幾多肉,都幾有魚味! 不過d粥就唔係幾夠綿,以$27一碗粥黎講,似乎差d喎。呢間舖以乎有好多熟客仔,因為大家一入舖都知要自己生菜、油炸鬼等食品,咪以為自己就唔駛錢,油炸鬼要$3一條架!P.S. 樓面阿姐唔係幾好脾氣,十問九唔應之餘仲嫌我地坐得耐阻住佢做生意!