2011-10-12 980 views
我和大家姐 (其實係我老婆嘅大家姐先啱) 係同月同日生,所以每年都一齊慶祝生日,今年都冇例外;老婆就特登係秋田book咗間房,幫我哋慶祝。其實要食好嘅鐵板燒,係香港島,尚有幾間可以選擇,但秋田卻總可以俾到一些驚喜給客人,尤其係一d未黎過嘅朋友。今次係book咗諾士佛臺嘅分店,雖然開咗都差不多一年,但係就未黎過。分店係座落於諾士佛臺中間位置,係”響”對面。一步入諾士佛臺分店,店舖唔大,中間係通道,兩邊係吧枱,左邊係鐵板燒枱,有兩枱,右邊係壽司枱;再行入d,就有兩間鐵板燒房,我哋就坐係最入嗰間房,如坐滿的話,可以容納十人。一坐下,先點一枝sake,我哋一行五人 (其中一位仲係中學生),對sake都冇咩認識,只要純滑,易入喉,唔辛口,就可以,以往飲過”上善如水”,覺得完全符合我哋嘅要求,所以就諗著照舊,但係服務員建議我哋試第二支sake”淡麗吟釀”,佢話”上善如水”真係清淡如水,唔夠香,呢支”淡麗吟釀”相比之下,必定比”上善如水”好,我哋有d猶疑,一來唔知是否啱飲,二來又唔知嗰服務員是否可信,嗰服務員見我哋猶疑之際,就二話不說,揣來兩杯sake,讓我們自行判斷;正所謂一試便知龍與鳳,兩杯sa
我和大家姐 (其實係我老婆嘅大家姐先啱
) 係同月同日生
,所以每年都一齊慶祝生日,今年都冇例外
;老婆就特登係秋田book咗間房,幫我哋慶祝

,尤其係一d未黎過嘅朋友

分店係座落於諾士佛臺中間位置,係”響”對面。

,但係服務員建議我哋試第二支
,讓我們自行判斷;正所謂一試便知龍與鳳
,兩杯sake一試,証明嗰服務員所言屬實
,”上善如水”果然比下去,”淡麗吟釀”比”上善如水”香甜,一樣易入口,唔辣喉,再看一看價錢,只需$438一支,不比”上善如水”貴,所以我哋就要了一支;同時,我哋亦對呢位服務員另眼相看;事實上,呢種服務態度及敬業精神,係完全值得我們學習,值得讚賞
”淡麗吟釀”比”上善如水”香甜,一樣易入口,唔辣喉
我哋點咗個”松板”四人前套餐,每位$888
,但係嗰服務員話依家已經冇再用松板和牛,轉用鹿兒島和牛,其他嘅食材都冇變,我哋冇所謂,照落單;因跟餐只得四件拖羅,所以我哋額外加多一件,另外再加多一份”竹”刺身盛$598和一碟雪場蟹拼松葉蟹$428

未食刺身前,我哋嘅King師傅
先為我哋炮製
鵝肝蒸蛋,其實做法都非常簡單,只要將鵝肝放入雞蛋內,一齊蒸熟便可以,火喉反而更重要,蒸得太耐或太短都唔好食,蒸熟後,再放些飛魚子上面,便大功告成;入口,熱騰騰,飛魚子味唔濃,並冇搶走蛋香和鵝肝嘅味道,只係俾食客嫩滑中帶丁點爽脆嘅咬感,發揮咗畫龍點睛嘅效用

刺身準備需時,服務員亦好醒目地揣上一碟
燒魚翅拼雞泡魚乾,等我哋可以一邊食,一邊等;兩者都燒得乾身,不過燒魚翅味較雞泡魚乾淡,而且亦比較韌,我就比較喜歡雞泡魚乾
鵝肝蒸蛋和燒魚翅拼雞泡魚乾,兩樣都係送嘅
”竹”刺身盛和拖羅一齊上,刺身盛內裡有牡丹蝦、海膽、秋刀魚 (因為池魚沽清,所以轉做秋刀魚)、赤貝、章紅、彷彿魚,仲有一種唔記得咩名嘅魚
;當中,
秋刀魚最難食,有少少腥味,質地亦唔爽甜
;另外,
彷彿魚就比較特別,平時比較少食,質地同一般白肉魚差不多,味唔濃,幾鮮甜
牡丹蝦亦頗大隻,非常甜美,入口仲有黏口嘅感覺
;最正嘅當然係
拖羅,跟餐嗰四件比較細,尚可稱半肥美,油脂唔算多,但均勻,入口都非常香滑
,散叫嗰件當然大d,不過要$100一件
,都頗貴,但比跟餐嗰四件更肥美
”竹”刺身盛和$100一件拖羅,下左圖為彷彿魚
刺身過後,就輪到
雪場蟹拼松葉蟹,每款四件,鮮味,肉汁充沛
,但雪場蟹唔夠肥大,有d瘦削,始終食肥大嘅雪場蟹係比較開心,比較滿足;至於松葉蟹,當然比雪場蟹更鮮味,更有蟹味
雪場蟹拼松葉蟹,每款四件
一輪衝刺後,King師傅開始為我哋下廚,首先,當然係海鮮啦,龍蝦與鮑魚
;龍蝦係印尼來的,都幾大隻 (每隻需加$80!
),非常生猛;鮑魚則是澳洲來的,大過隻手掌,更生猛,哈哈

King師傅先將兩隻龍
蝦放上鐵板,把龍蝦肚燒至半熟,跟著就用純熟嘅手法,把龍蝦嘅頭與身分開,再將龍蝦殼除掉,蝦膏就起出來煮汁,再淋上龍蝦肉,未食,已聞到濃郁嘅香味
,金黃色嘅蝦膏,鋪係煎香嘅龍蝦肉上,賣相已經夠吸引
,食入口,首先係嚐到濃郁嘅蝦膏香味
,再咬落去,就嚐到龍蝦嘅鮮味,蝦肉亦爽口彈牙
,五個人分享兩隻龍蝦,每人嘅份量都唔少。
兩隻印尼大龍蝦,每隻需加$80!
至於蝦頭和蝦殼,先擺好嗰堆,再贊酒,後點火,哈哈
,似玩把戲多d,不過,都幾過癮,可以將氣氛推高,及後,就會將d蝦頭和蝦殼,攞去熬湯。

龍蝦過後,輪到
鮑魚,亦都係一貫嘅做法,將鮑魚起殼後,再切簿片,加入適量嘅調味,包括鹽、黑椒、牛油、豉油等,好快就食得;食鮑魚,最怕韌,但King師傅嘅火喉,剛剛好,一d都唔韌,惹味之餘,亦唔會將鮑魚嘅鮮味蓋過,唔錯
澳洲鮑魚,大過隻手掌
接著下來,就係
鵝肝多士,原本諗著加多一份,但係King師傅話可以幫我哋分做五份,所以唔駛加錢加多一份,嘻嘻
,King師傅先將五塊法飽放係鐵板嘅邊緣,微微將佢烘熱烤焦,再用大火把鵝肝煎香,把鵝肝嘅油份鎖著,再加鹽、黑椒、紅酒同豉油,冇錯,係豉油
,我原本以為係黑醋,但King師傅話嗰支唔係黑醋,係豉油
,下次等我都試吓用豉油煎鵝肝先,哈哈
;鵝肝表面煎得焦脆
,放係法飽上面,可以讓多餘嘅油份流入法飽內,一來,入口時唔會有多餘嘅油份
,二來,嗰法飽又可以吸收鵝肝油嘅香味
,一舉兩得;外脆內軟,香味十足,但係法飽雖然可以吸油,但係我就比較喜歡煎鵝肝配青蘋果
,因為青蘋果嘅酸味,可以令人忘記咗鵝肝嘅油膩,口感上與心靈上都可以得到無限嘅慰藉
,反而法飽則令人有一種飽滯嘅感覺
,所以身旁兩位女仕,都冇法盡情享用呢件鵝肝多士,我哋兩位男仕只好一盡紳士風度,把什麼膽固醇、脂肪等等拋諸腦後,勉為其難地一人食多半件,哈哈
鵝肝多士,外脆內軟
主角出場啦,係
鹿兒島A5和牛,好大塊,服務員話足足有16安士
,頗厚身,中間嘅雪花都頗均勻,紅白交錯,幾吸引
,只可惜其他部位就比較差,有兩、三個位置,明顯地比較肥
,King師傅好細心地將中間最靚嘅部位切出,先用一塊肥膏起鑊,再用猛火把和牛兩面煎香,將肉汁鎖著,最後,把和牛四邊烘一烘,前後唔駛三分鐘,一塊medium rare嘅和牛已經處理好,King師傅把和牛切開,每人僅分配到兩小塊,哈哈
;外面香脆,入面呈粉紅色,清楚見到牛肉嘅紋理,睇見已經覺得肉汁豐富
,忍唔住,一啖咬落去,肉質非常柔嫩,有嚼頭,但唔韌,亦冇渣,肉汁豐富,香味十足,油份則比預期少,反而唔覺肥膩,上品
鹿兒島A5和牛,足足有16安士,頗厚身
至於其餘嘅部位,King師傅將d比較肥嘅部位切起備用,其他嘅半肥瘦,則加入鹽、黑椒、豉油等爆香,食落都頗重肉香味,有嚼頭,佐酒唔錯

正當我哋回味之際,服務員就為我哋揣上
龍蝦清湯,並非味噌湯底,係清湯,入面只有兩隻蜆仔和兩片蘿蔔,味道清甜,但海鮮味則欠奉,食完鵝肝與和牛,都好應該呷一口清湯來緩和一吓

同一時間,King師傅已為我哋準備
炒翠肉瓜,除咗一貫嘅鹽、黑椒、牛油、豉油外,仲加咗d水同蒜茸,炒起都頗香口惹味
炒翠肉瓜和龍蝦清湯
未正式炒飯前,當然係秋田嘅招牌表演
,今晚King師傅為我哋炮製咗一隻鬆弛熊
和一隻Winnie the Pooh
,等我哋兩個壽星仔女,一人一隻唔駛爭,哈哈
;King師傅跟著就使出拿手好戲,用鑊剷,將隻蛋拋高,待隻蛋趺落鑊剷嘅邊,等d蛋黃沿著鑊剷邊滴到鐵板上,為我哋寫上祝福嘅happy birthday,非常精彩,小朋友更睇得開心

攪完一輪後,加d煙肉、櫻花蝦,同埋頭先嘅和牛肥膏,就炒埋一碟,成為秋田嘅
和牛膏炒飯;飯,夠乾身,粒粒鮮明,炒得不錯,亦有香味
,因為有櫻花蝦和飛魚子,有爽脆咬感,唔錯
,反而和牛膏則不能帶來肉味,而且有d韌,不要也罷
鬆弛熊和Winnie the Pooh
甜品,當然係
叮噹飽啦,不過我哋要求唔要紅豆餡,換成雪糕餡
,我要綠茶味,佢哋四個都係要芝麻味;King師傅將d蛋漿放上鐵板,當餅皮差不多ok時,King師傅就用對講機,叫人把雪糕奉上,因為太早攞入來,溶哂都未攪掂
,King師傅隨手就將雪糕球一個一個咁放上去,再用另一塊餅皮蓋上,用鑊剷輕輕一壓,就迅速地放到我哋面前,仲叫我哋怏d食,否則後果自負
,哈哈
;一咬入口,嗰種外熱內冷嘅感覺,非常誘人
,除咗感覺到軟熟嘅餅皮同軟滑嘅雪糕外,咩嘢味道都感覺唔到,只係覺得暖中帶凍,非常過癮
,甜度,唔覺得好甜,相信好多朋友都可以接受得到,只要你一試,包你上癮
,其他甜品都唔駛試,哈哈哈
雪糕叮噹飽,非常正,必食
因為我哋生日,秋田仲特登送咗嗰
朱古力蛋糕俾我哋 (其實只要book枱時同佢哋講低,佢哋就會安排
),雖然細細個,味道亦都一般,但係就非常窩心
,令人每每幫朋友攪生日飯局,都會諗起秋田
生日蛋糕又係送嘅,雖然味道一般,但係就非常窩心
是日結算$5,800,平均每人$1,160,不過今晚係老婆請客,多謝老婆

$1160 (Dinner)
Celebration
Birthday
兩隻印尼大龍蝦,每隻需加$80!
”淡麗吟釀”比”上善如水”香甜,一樣易入口,唔辣喉
”竹”刺身盛和$100一件拖羅,下左圖為彷彿魚