2024-03-27
今晚同友人去銅鑼灣的樓上Cafe ,新店加上裝潢簡約,而且座位寬敞舒適,感覺可以放鬆享受咖啡,同友人飲野傾計。主菜類 有9款, 價錢 $128-$138,小食有8款,可以加錢要套餐,飲品款式較多$32-$46。湯/沙律、飲品、甜品 $48/$63沙律用油醋汁,味道帶點韓式風味,酸酸地幾開胃,沙律菜新鮮乾淨,食落好爽脆。乾坤海鮮炸醬意粉 $138賣相好靚,乾坤黑白,有齊兩款口味,搞勻一齊食又有另一番滋味。白色係忌廉醬汁,奶香creamy,加左蟹籽脆卜卜增加口感,仲有海鮮蜆肉同帶子粒。黑色係韓式炸醬好濃郁,味道甜甜地,仲有魚糕同醃黃色蘿蔔,係韓國嘅味道。最後我將兩者搞勻,味道咸咸甜甜,好好味。意粉煮得剛好,有咬口又掛滿醬汁。安格斯牛肉芝士漢堡 $138超級大個好吸引好正,好香牛肉味,牛肉超厚身多肉汁,扎實不散開,而且入口肉質鬆化,做得很好。加上溶化芝士同調味剛好的醬汁,非常美味。薯條即炸,又熱又脆卜卜。抹茶豆腐拿鐵 $42抹茶味濃香,加左滑溜豆腐,令口感更細滑,而中和甜度,所以飲完唔膩,抹茶同豆腐兩者味道都平均,甜度唔高,好好飲。美式咖啡 (跟餐)咖啡突出,夠凍又夠大杯,個人喜歡啡味重,
今晚同友人去銅鑼灣的樓上Cafe [UNNIE],新店加上裝潢簡約,而且座位寬敞舒適,感覺可以放鬆享受咖啡,同友人飲野傾計。 主菜類 有9款, 價錢 $128-$138,小食有8款,可以加錢要套餐,飲品款式較多$32-$46。
湯/沙律、飲品、 甜品 $48/$63
賣相好靚,乾坤黑白,有齊兩款口味,搞勻一齊食又有另一番滋味。 白色係忌廉醬汁,奶香creamy,加左蟹籽脆卜卜增加口感,仲有海鮮蜆肉同帶子粒。 黑色係韓式炸醬好濃郁,味道甜甜地,仲有魚糕同醃黃色蘿蔔,係韓國嘅味道。 最後我將兩者搞勻,味道咸咸甜甜,好好味。意粉煮得剛好,有咬口又掛滿醬汁。
薯條即炸,又熱又脆卜卜。
咖啡突出,夠凍又夠大杯,個人喜歡啡味重,而唔酸,呢杯好岩我。
朱古力慕絲蛋糕 (跟餐)
估唔到甜品都咁正,朱古力好rich,質感細膩幼滑,入口化開濃濃朱古力味,底層係鬆軟朱古力蛋糕。