家賀屋

Harvest House
日本菜一定係我最鍾意嘅菜式,不過有時覺得喺香港食日本嘢唔抵,尤其是喺銅鑼灣呢啲地方,如果去居酒屋,散叫,其實好多時每個人要食$700先走得,今次俾我發現原來銅鑼灣都有好抵食嘅晚市定食,冇聽錯,係晚市唔係午市!佢定食嘅款式有好多,有壽司刺身丼飯同埋燒魚,最平百幾蚊到就有一個定食,包一啲前菜例如沙律,湯,同埋蒸蛋之類。叫咗個旗本壽司定食,壽司係好新鮮嘅,我更加想讚佢嘅軟骨餃子,口感好好,算係我食過覺得最好食嘅日式餃子!仲有佢個魚湯真材實料,好鮮甜!想再化算啲嘅可以叫丼飯定食,份量好大碗,男仔都會夠食,仲有佢個海鮮汁蒸蛋又係超好味超滑!不得不提係佢嘅一夜干,燒得好好,外面脆裏面係Juicy,自己屋企如果冇燒魚海鮮汁架,真係好難整到咁樣嘅口感。另外吉列廣島蠔講緊$68有四大隻,真係抵到喊。身為一間居酒屋佢嘅飲品選擇都好豐富,我叫咗檸檬冰果碳酸酒, $58有500 mL勁大杯,唔會太濃,女仔啱飲,真係好滿足。好耐都冇食過香港好抵食嘅日本菜,今次我覺得呢到真係一大發現,環境好舒服,侍應都好親切,非常good!