2018-11-30 106 views
想食新鮮海鮮,唔駛去西貢比人湯既,宜家係市區入面好多打邊爐既餐廳都有得食,新鮮程度唔會輸蝕過出面架喜點主打係粥底火鍋,唔會浪費每一滴精華架!一黎到揀完餐就有人將米水湯底送上,今次我地一行四人揀左A餐,有龍蝦米水黎到我地先放啲粟米,竽頭同南瓜粒落去先,因為佢地要煮比較耐。餐牌教埋你要點食,同埋海鮮要烚幾耐,我地就係跟呢個去計時4個人既份量唔惹少喎,有龍蝦,海蝦,聖子,貴妃蚌,鮑魚,黃金蜆。。。未完架!先講海鮮,好好好新鮮,我放隻龍蝦落湯入面果陣,佢地仲郁左幾下鮑魚都係鮮活既,證明佢既海鮮好掂!龍蝦好彈牙,肉質爽甜,開頭以為細細隻冇肉,但原來唔係喎蝦既肉係好實淨,肉唔會梅,好鮮甜鮑魚肉好爽口,我地跟足佢指示既時間架,全部唔會過熟其他全部都好鮮甜,因為湯底只係好清既米水,所以完全係食到海鮮既鮮甜仲有多寶魚,四人係原條上,當時大家都心諗:食唔食得晒呀多寶魚估佢唔到,岩岩滾到熟就夾上,魚肉好滑仲有極上牛小排‼️以牛小排脂肪較少,但食落都腍,肉味濃,每人都有兩片以上都係餐入面set 好既野!震撼呀!食晒啲海鮮已經六,七成飽,之後仲可以揀8款配料雲吞同芥末沙律球,雲吞餡料好爽口,沙律球就一般般,因為入

喜點主打係粥底火鍋,唔會浪費每一滴精華架!

餐牌教埋你要點食,同埋海鮮要烚幾耐,我地就係跟呢個去計時

鮑魚都係鮮活既,證明佢既海鮮好掂!

龍蝦好彈牙,肉質爽甜,開頭以為細細隻冇肉,但原來唔係喎

蝦既肉係好實淨,肉唔會梅,好鮮甜

鮑魚肉好爽口,我地跟足佢指示既時間架,全部唔會過熟

仲有多寶魚,四人係原條上,當時大家都心諗:食唔食得晒呀

多寶魚估佢唔到,岩岩滾到熟就夾上,魚肉好滑

仲有極上牛小排‼️以

牛小排脂肪較少,但食落都腍,肉味濃,每人都有兩片

雲吞同芥末沙律球,雲吞餡料好爽口,沙律球就一般般,因為入面好多沙律醬,有少少膩

黑豚肉,切到好薄,肉質唔鞋,幾好食

蟹肉墨魚滑,上面有好多蟹肉絲,入口非常彈牙,唔錯

超大根蟹棒,見到就好滿足,溫馨小提示,唔好烚太耐,好快腍架

韭菜餃,皮薄餡靚,有水準

美國肥牛,有啲驚喜,油脂分佈幾平均,食落口冇咩筋,幾香牛味!

仲有個響鈴,雖然唔係即炸,但係都唔錯

食到最後,可以叫侍應加粥。佢既白粥係一早煮好,幫你加落湯到,加之前都好細心撇晒油
當粥滾左就可以食,到呢到其實已經十成飽左! 粥加埋頭先海鮮,肉既精華,非常好味,記得加少少豉油吊下啲鮮味呀!

整體黎講,食物質素非常好,係長沙灣都食到西貢既新鮮
而且份量超多,係太多,我第一次真心覺得餐廳太善良,建議8款配料可以預每人一件就得架啦😂😂最後真係捧住肚走