2023-06-15 78 views
有日經開長沙灣 見到有間新開嘅越南菜😆粉藍拼灰色嘅舖面 散發住溫馨小店嘅感覺 越湯主打各款湯粉 牛湯湯底更加係自家製🏠連牛肉都係選用日本和牛🇯🇵但定價依然親民 大部分粉麵飯$60都有找 有和牛會貴少少 甚至你可以喺度食到牡蠣、龍蝦、軟殼蟹🦞-店內裝修簡潔 沒有過多花巧嘅裝飾😌民族風嘅餐墊同碗碟令人賞心悅目 入座冇幾耐就開始多人 講緊係下晝4點🤯-🍲招牌火車頭和牛湯粉 $68牛魔王嘅你一定要試下😈有齊生牛肉、牛𦟌、牛筋、牛柏葉、牛丸 而且每樣至少都有兩三舊 相對足料😉獨食一定相當滿足 當中生牛肉更加選用日本和牛🇯🇵上到檯兩塊和牛顏色依然粉嫩~·先講湯底 充滿香料味道 較為清爽 啱朋友口味😛麵底嗌咗檬粉 軟硬適中 配料方面 生牛肉、牛𦟌、牛筋都整得好腍 平時最怕牛筋食落會漿口😥但係佢哋整嘅又唔會😆仲幾入味 而牛𦟌肉味重 味道比較清淡 個人覺得可以再加重調味 不過朋友就覺得啱啱好😙都係視乎個人口味 至於牛柏葉同牛丸都非常爽口彈牙 牛味濃🤓-🍱越式小食拼盤 $138最啱嗌嚟同朋友share🍽拼盤包括5款小食:和牛米紙卷、蝦餅、扎肉、雞翼、豬頸肉 估唔到連米紙卷都用咗和牛👀薄薄嘅米紙包住生菜、粉

🍲招牌火車頭和牛湯粉 $68

🍱越式小食拼盤 $138
最啱嗌嚟同朋友share🍽拼盤包括5款小食:和牛米紙卷、蝦餅、扎肉、雞翼、豬頸肉 估唔到連米紙卷都用咗和牛👀薄薄嘅米紙包住生菜、粉絲、紅蘿蔔、和牛 味道好清新 另外最有驚喜就係蝦餅😍質感彈牙 咬開仲見到粒粒蝦肉🦐蘸埋甜酸醬更加惹味 我仲同朋友猜包剪揼爭食最後一塊🙈而豬頸肉肥膏位較多 所以食落都有油脂香 唔會乾爭爭💁🏻‍♀️不過如果可以燒下會再好食啲🔥至於雞翼肉質都嫩滑 調味可以再重少少~

🍹落霞 跟餐+$12
呢個咁有詩意嘅名 配上夢幻嘅紫色外觀💜其實即係蝶豆花士多啤梨梳打 味道唔會過酸或過甜 消暑一流🥵

🍊凍柑桔
Type of Meal