2020-02-18
長沙灣要食到正宗自家燒物唔係一件容易既事,特別係當你夜晚人生路不熟,係長沙灣行黎行去既時候。莉莉子今日晚上完成左工作後,黎到長沙灣附近,想飲杯野食下日式燒物,朋介紹之下黎到呢間叫「燒夜食堂」,簡單既裝修換來唔簡單既食物。入到門口,侍應會先俾一張落單紙,客人可直接掃QR code自行落單。食物既選擇非常多,當中包括拉麵、前菜、燒鳥、海鮮、野菜等,莉莉子感覺同日本最傳統既居酒屋好似,女仔人家最後無點酒,反而叫左個蜜桃梳打🍑🍑🍑食物大概5-10分鐘就到啦,即叫即燒,絕對唔係燒定好既。莉莉子點左雞腎、雞肉串燒、雞軟骨、日本菇同蕃茄仔😊😊雞肉入口非常嫩滑,而且燒到好焦香,雞肉包住大蔥燒,蔥香味入哂雞肉入面,好正呀😊😊😊至於雞腎就一定要推薦,朋友都話配啤酒一流👍👍另外女仔始終都要食d蔬菜,莉莉子點左一份芝士蟹籽翠玉瓜,翠玉瓜燒得夠乾身,半融既芝士入口濃郁,絕對要介紹下☺️☺️朋友鍾意食烏冬,所以都點左個流心蛋芝士烏冬,價錢仲要唔貴,一搭芝士一搭半融流心蛋汁,非常吸引😋😋😋最後到我既「蜜桃梳打」,賣相已經好吸引,韓國制,好夠氣,配埋燒物簡直無得彈,兩個人食左300蚊左右,非常優惠🥳🥳