2017-12-22
長沙灣雖然唔算得上是旺區,但近市區,靜中帶旺,周邊都有好多食店。最近睇到雜誌介紹一間西餐廳,立於長沙灣,經開附近就決定來試一試!它名字叫Fity Fity,名字何來有待理解。不過由於它外牆裝橫有別於附近食店,走pop路線,所以好易就找到。店內佈置有心思,以木製家俱為主,暗黃燈光下得有氣氛。牆上還放有不少有趣裝飾,想必老闆是個風趣之人。看了看餐廳,食物選擇不少,但我已經有心頭好。先上餐湯,羅宋湯有鷹咀豆,係好飲既!黑松露菌炒意粉$108份量不少,但質量才是重點。意粉軟硬適中,欖油香,松露為整碟意粉增添不少香氣,菌香而炒得不會太出水。乾身程度適中,適當的紅椒加上一份香氣。不錯!慢煮刁草香檸三文魚柳$128因為慢煮所以要等上15-20分鐘,但都是值得的,因為三文魚柳好嫩滑,水份充分保留在魚身,啖啖juicy。香草增添了不少層次,提升魚的鮮味。以前以為慢煮一定是用在牛肉,原來魚都一樣得。香煎巴馬臣芝士脆片$38必食推介!芝士片本身已經好好食,再加上炸到金黃色,香脆可口。芝士鹹香惹味,送酒一流。焗香草牛油翡翠螺$68翡翠螺肉厚多汁!芝士焗到熔熔地,加上薯蓉係底,完美combination!情迷橘
看了看餐廳,食物選擇不少,但我已經有心頭好。
先上餐湯,羅宋湯有鷹咀豆,係好飲既!
黑松露菌炒意粉$108
慢煮刁草香檸三文魚柳$128
香煎巴馬臣芝士脆片$38
焗香草牛油翡翠螺$68
情迷橘子$38
沙冰smoothie, 橘子味濃,清新冰涼,尢其是在食完芝士後飲。
深海冰藍$18
點解深海冰藍會係紫色的?但又幾好飲,入口莓味爆發!冰粒細滑。