𝘗𝘪𝘳𝘢𝘵𝘦 𝘉𝘢𝘺 @ 𝘊𝘩𝘦𝘶𝘯𝘨 𝘊𝘩𝘢𝘶 - 𝘮𝘺𝘴𝘵𝘦𝘳𝘪𝘰𝘶𝘴 𝘴𝘱𝘰𝘵 𝘧𝘳𝘦𝘯𝘤𝘩 𝘩𝘰𝘮𝘦𝘵𝘰𝘸𝘯 𝘤𝘶𝘪𝘴𝘪𝘯𝘦👧🏻_長洲一日遊1️⃣中午前到達長洲 大家都好肚餓 所以就快快租單車之後就向右踩去西灣覓食!同行親友就高度推薦我地去一間以法國家鄉菜聞名嘅餐廳💛內部裝修充滿家的感覺 而且用色暖和 加上有老闆同老闆娘親自打裡 非常熱情 有一種好似去左外國民宿嘅感覺😽𝘖𝘹 𝘠𝘦𝘢𝘳 𝘚𝘱𝘦𝘤𝘪𝘢𝘭 - 𝘉𝘦𝘦𝘧 𝘗𝘰𝘵é𝘦Potée係一道法國傳統名菜 中文係蔬菜燉肉 今次食嘅哩個Beef Potée薯仔同牛肉都非常入味 湯汁唔會太澀 個人認為湯汁味道可以再咸啲 加上哩道菜好適合配白飯一齊食 牛味重而不膩!推介👍🏻𝘖𝘹 𝘠𝘦𝘢𝘳 𝘚𝘱𝘦𝘤𝘪𝘢𝘭 - 𝘗𝘪𝘻𝘻𝘢𝘪𝘰𝘭𝘢 𝘍𝘪𝘴𝘩另一個牛年推介菜式係以番茄以及其他醬料烹煮而且嘅魚塊 再配以一塊可麗餅喺底部吸盡所有醬汁嘅精華 味道雖然未有燉牛肉咁驚艷 但係都好有驚喜 作為番茄愛好者 肥Glor好鍾意佢個醬汁 有濃烈嘅番茄香草蒜蓉等等嘅味道 口感豐富 配合可麗餅一齊進食 就冇咁油膩 而且可麗餅餅皮完全吸入醬汁 味道更佳!3 𝘭𝘪𝘵𝘵𝘭𝘦

👧🏻_長洲一日遊1️⃣

𝘖𝘹 𝘠𝘦𝘢𝘳 𝘚𝘱𝘦𝘤𝘪𝘢𝘭 - 𝘉𝘦𝘦𝘧 𝘗𝘰𝘵é𝘦

Ox Year Special - Beef Potée

Ox Year Special - Pizzaiola Fish

3 𝘭𝘪𝘵𝘵𝘭𝘦 𝘱𝘪𝘨𝘴 (𝘏𝘰𝘮𝘦𝘮𝘢𝘥𝘦 𝘤𝘰𝘭𝘥 𝘤𝘶𝘵 𝘢𝘯𝘥 𝘴𝘱𝘳𝘦𝘢𝘥) $168
唔係我嗌的 但係老闆話配料全部都係自家製嘅 望落好吸引啊 適合鍾意食麵包/清淡啲嘅大家!
3 little pigs (Homemade cold cut and spread)

𝘚𝘵. 𝘗𝘦𝘵𝘦𝘳 (50𝘤𝘭) $50
𝘓𝘰𝘯𝘥𝘰𝘯 𝘱𝘳𝘪𝘥𝘦 (50𝘤𝘭) $50
𝘈𝘴𝘢𝘩𝘪 𝘋𝘳𝘢𝘧𝘵 (𝘩𝘢𝘭𝘧) $45

除左小食同大量法國傳統美食 餐廳亦提供唔同種類嘅好多特別嘅酒精同非酒精飲料供食客選擇 一路踩單車過嚟除左一身汗 經過飲番杯都係一個唔錯嘅選擇喔!😽
London  Pride
St. Peter
Asahi  Draft  (half)

#𝙛𝙚𝙞𝙜𝙡𝙤𝙧_𝙚𝙖𝙩 #𝙛𝙚𝙞𝙜𝙡𝙤𝙧_𝙥𝙡𝙖𝙮

📍海盜灣長洲 (長洲)
長洲西灣贊端路13號地舖
2021-02-15
Type of Meal
Lunch
Ox Year Special - Beef Potée
London  Pride
St. Peter
Asahi  Draft  (half)