2011-08-14
1915 views
差不多十年沒有到過長洲, 若不是參加了聖堂辨的朝聖團也很難無端端會嚟, 大暑日的長洲比預期的涼快是日午餐是設於離花地瑪聖堂不遠處的鄉村酒樓酒家內環境頗陳舊, 有大電視可供卡拉OK耍樂曾幾何時酒樓會送上濕毛巾供食客使用, 我記得自從沙士爆發, 各酒樓已取消了派熱毛巾服務, 取而代之的是一片片即棄消毒濕紙巾。白灼蝦味道鮮甜, 肉質新鮮彈牙絲苗白飯粒粒挺身, 飯味香粟米蛋花羮好清, 鹽都少粒蒸魚好新鮮不過魚味好淡鹹雞(我聽d人係咁叫)肉唔係好鹹, 皮下脂肪少魚香茄子汁濃好送飯, 不過茄子未夠淋蓮藕排骨就最差, 排骨好似滾完水先落鑊炒兩炒, 所以完全無味道西檸雞炸到散晒還要唔上汁西瓜一人只得一件, 夠凍夠甜,起晒沙趕時間搭船, 所以唔洗四十五分鐘就可以離枱走人, 未試過咁快食完嘅宴席
是日午餐是設於離花地瑪聖堂不遠處的鄉村酒樓 酒家內環境頗陳舊, 有大電視可供卡拉OK耍樂 曾幾何時 酒樓會送上濕毛巾供食客使用, 我記得自從沙士爆發, 各酒樓已取消了派熱毛巾服務, 取而代之的是一片片即棄消毒濕紙巾。 白灼蝦味道鮮甜, 肉質新鮮彈牙 絲苗白飯粒粒挺身, 飯味香 粟米蛋花羮好清, 鹽都少粒 蒸魚好新鮮不過魚味好淡 鹹雞(我聽d人係咁叫)肉唔係好鹹, 皮下脂肪少 魚香茄子汁濃好送飯, 不過茄子未夠淋 蓮藕排骨就最差, 排骨好似滾完水先落鑊炒兩炒, 所以完全無味道 西檸雞炸到散晒還要唔上汁 西瓜一人只得一件, 夠凍夠甜,起晒沙