2021-05-16
👨🏻🎓疫情冇得去旅行,想出走吓就唯有去下啲離島行吓!前排P仔就同朋友去咗長洲,大大話話都有幾年冇去過,原來開咗都幾多新嘢,仲要係黃店,緊係要試吓幫襯下支持下啦!🥤今次試嘅呢間叫#熾工房 ,佢哋賣嘅就係炸雞、燒雞同蘑菇飯之類,完全係長洲高質版嘅KFC。今次P仔同朋友就叫咗一個炸雞套餐同一個燒雞套餐share,然後再加咗洋蔥圈同肉醬薯條,真係非常唔錯!🍗滋味脆雞套餐 轉蘑菇飯 HKD 55首先就講下佢哋嘅炸雞套餐,有一件大大件嘅炸雞胸同炸雞髀。因為係即叫即炸嘅關係,所以要等15-20分鐘,不過要等都係值得嘅,因為熱辣辣食真係勁好食。外皮勁脆,入面仲好嫩滑又juicy,真係超級好食!🍖蒜香檸檬燒雞套餐 轉蘑菇飯 HKD 57至於佢哋嘅燒雞同樣都係咁吸引,都係即叫即整要等下,外皮燒到微脆,入面都係勁juicy勁嫩滑,仲會帶啲檸檬清香,不過因為P仔太鐘意食炸嘢,所以會鐘意炸雞多啲!🍲另外佢哋必食嘅絕對係蘑菇飯,加HKD 3都勁值得。佢同KFC嘅蘑菇飯完全係兩件事,佢係濃好多嘅蘑菇湯嘅感覺,蘑菇味勁香勁濃,入面嘅菇都幾多,配埋飯食真係會停唔到!🍟墨西哥辣肉醬薯條 HKD
🍗滋味脆雞套餐 轉蘑菇飯 HKD 55
🍖蒜香檸檬燒雞套餐 轉蘑菇飯 HKD 57
🍟墨西哥辣肉醬薯條 HKD 34
另外P仔同朋友就叫咗個辣肉醬薯條,份量都唔少,薯條炸到好脆,配埋辣肉醬食惹味好多又唔會話好辣,所以都幾唔錯!
🧅炸洋蔥圈 HKD 18
除咗薯條,P仔同朋友再叫多咗個洋蔥圈,一樣炸到熱辣辣好脆,入面嘅洋蔥都幾甜,不過就普普通通咁,但係就都係幾好食幾唔錯!
🍽整體嚟講,呢間真係高質過KFC勁多倍,仲要係黃店,會去長洲行下嘅絕對可以去試吓支持下!